Vivare en Volkshuisvesting bouwen 148 flexwoningen aan de Merwedestraat in Presikhaaf

nov 15 2023, 17:33 Uit de wijken
tekenen voor merwedewoningenvivare
Woningcorporaties Vivare en Volkshuisvesting gaan in samenwerking met de Gemeente Arnhem en aannemer De Groot Vroomshoop 148 flexwoningen bouwen
aan het Merwedeterrein in Arnhem. Daartoe ondertekenden de partijen op 7 november een overeenkomst.
De bouw start in het voorjaar van 2024, de woningen moeten eind 2024 opgeleverd worden. Het project krijgt de naam MerWIJde.
Op de foto vlnr: Wim Sturris van de Groot Vroomshoop, Liesbeth van Asten van Volkshuisvesting en Alfred van den Bosch van Vivare.

Flexwoningen

Het gaat om zogenaamde ‘flexwoningen’. Het flexibele karakter zit ‘m in dit geval in het feit dat de gebouwen over tien jaar worden verplaatst naar andere en bij voorkeur definitieve locaties. De 148 verplaatsbare houten woningen (appartementen) voldoen aan het bouwbesluit nieuwbouw en BENG eisen, zijn volledig elektrisch (gasvrij) en beschikken over minimaal een label A++. De hoogwaardige flexwoningen woningen worden in een fabriek gebouwd en dat leidt tot minder bouwafval en overlast.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem. De gemeente stelt de grond ter beschikking, zorgt dat de grond bouw- en woonrijp wordt gemaakt en regelt de inrichting van het binnenterrein.

148 appartementen

De woningen zijn verdeeld over vijf blokken in vier lagen. Alle woningen zijn bedoeld voor spoedzoekers. 68 woningen (40m2) zijn voor de sociale huur, waarvan er 18 gereserveerd worden voor mensen met zorgvraag en 50 voor statushouders. 80 appartementen (60m2, twee slaapkamers) zijn voor mensen met een middeninkomen.
De Gemeente en woningcorporaties doen er alles aan om het wonen in de buurt prettig en veilig te houden. Voor Merwijde stelt de gemeente een sociaal beheerder en een Community Builder aan. De sociaal beheerder ziet erop toe dat de woonomgeving en de panden schoon, heel en veilig zijn, wat het woonplezier vergroot. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor huurders van Vivare en Volkshuisvesting. De Community Builder ondersteunt bij het vormen
van de gemeenschap en is aanspreekpunt voor alle inwoners van de wijk Presikhaaf.

Woningnood te lijf gaan

  • Alfred van den Bosch van Vivare: "In relatief korte tijd kunnen we 148 huishoudens aan een woning helpen en zo bijdragen aan de lange wachttijden voor sociale huurwoningen in de regio. Dit is bovendien een mooie uitbreiding van de wijk Presikhaaf."
  • Liesbeth van Asten van Volkshuisvesting: "We zijn trots dat we in een relatief korte tijd samen met Vivare en de Gemeente Arnhem 148 verplaatsbare woningen bouwen. Het is een project met veel uitdagingen maar eind 2024 helpen we 148 woningzoekenden aan een nieuw thuis in Arnhem.
  • Wim Sturris van De Groot Vroomshoop: “Samen met Woningcorporaties Vivare en Volkshuisvesting en de Gemeente Arnhem zetten we vandaag weer een belangrijke stap in de strijd tegen de woningnood in Nederland. Ze kiezen voor zeer duurzame houten woningen, die bijdragen aan een verbeterde leefomgeving en samen maken we de wereld weer een stukje mooier, want hout doet leven.”

MerWIJde

Het tijdelijke huisvestingsproject krijgt de naam MerWijde. De straat zal straks de Eemshof in Presikhaaf gaan heten. Het woord 'WIJ' richt zich op samen wonen, elkaar ontmoeten, op elkaar letten en met elkaar activiteiten ondernemen. Kortom: het vormen van een gemeenschap. Ontmoeten kan in het gemeenschappelijke paviljoen, dat in de binnentuin zal komen.