Op dinsdag 21 november presenteren Kees Crone en Johannes Kon hun boek 'Arnhems Meisje is 40+ en volwassen' in
Boekhandel Het Colofon. Het boek gaat over de bewogen ontstaansgeschiedenis van het Arnhems Meisje, het officiële Arnhemse huldeblijk dat al meer dan veertig jaar wordt uitgereikt.
In 'Arnhems Meisje is 40+ en volwassen' wordt de bewogen ontstaansgeschiedenis van het beeldje
uit de doeken gedaan. Het beeldje onderging langzaam maar zeker een statusverandering. Van obligaat weggevertje evolueerde zij naar een prestigieuze onderscheiding.
Over het Arnhems Meisje
In
Arnhem kent iedereen het Arnhem Meisje zoals iedereen in Den Haag het Haagse Hopje kent. Behalve als krokant besuikerd koekje gaf het Arnhems Meisje ook haar naam aan het officiële Arnhemse huldeblijk, dat al méér dan veertig jaar wordt uitgereikt. Raadsleden, wethouders, burgemeesters maar vooral burgers die op enigerlei wijze méér dan hun best deden in de Arnhemse samenleving, met vrijwilligerswerk, in kerk of sportvereniging, worden ná voordracht door B en W geëerd met een klein bronzen beeldje. De ontwerper van dit plastiekje is de Zutphense beeldhouwer Joop te Riele.
Het eerbetoon start in 1980 als relatiegeschenk tijdens de Olympische Spelen voor Gehandicapten in Arnhem.
Arnhems Meisje moet je echt verdiénen
De auteurs concluderen in hun boek dat door de jaren heen weinig effectief geadministreerd werd, wie wanneer een Arnhems Meisje kreeg. Gelukkig wordt een Arnhems Meisje nu alleen toegekend aan burgers/vrijwilligers en/of lokale politici die werkelijk iets voor de Arnhemse samenleving deden. Opvallend is dat burgergelauwerden vaak nauwe banden met het administratief/bestuurlijk apparaat hebben. Ook worden méér mannen dan vrouwen voorgedragen. Een Arnhems Meisje moet je echt verdiénen.
Praktische informatie
Over Kees Crone
Drs. C.F.A. (Kees) Crone (1949) is journalist, columnist alsmede publicist en schrijft dikwijls over Arnhem. Hij deed politicologie en publicistiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Hij werkte eerder in de textielindustrie. Daartoe doorliep hij de Enschedese Hogere Textielschool. Hij stapte uit de textiel en startte bij de KUN. Hij werd docent in het hoger journalistiekonderwijs en vestigde zich later als zelfstandig journalist en copywriter. Hij publiceert nog steeds. Zijn laatste boek uit 2018 heet Arnhem gezien door Crone. Zijn Cursiefjes op Facebook worden geapprecieerd.
Over Johannes Kon
Drs A.J. (Aris Johannes) Kon is Arnhemmer en werd in 1947 geboren. Hij studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij volgde op latere leeftijd de studie religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was raadslid voor de PSP in de Arnhemse gemeenteraad. Aansluitend werd hij ambtenaar sociale zaken bij dezelfde
gemeente en raakte nauw betrokken bij de medezeggenschap. Hij was o.a. voorzitter van de Ondernemingsraad. Momenteel is hij arbeidsvoorwaardenadviseur FNV. Hij is voorts actief in diverse besturen alsmede in kerkelijke en religieuze kringen. Hij woont afwisselend in Arnhem en Naarden. Hij leest veel (dag)bladen, tijdschriften en literatuur. Lange afstandswandelingen zijn zijn passie.