Voorbeeldhuisje in Malburgen helpt bij besparen van energie

Foto: Michel Lammers

Vorige week opende wethouder Cathelijne Bouwkamp Krachtpunt in buurtcentrum de Hobbit. Krachtpunt is een initiatief van buurtbewoners om mensen laagdrempelig te informeren over het besparen van energie.

Door Wiebe Smalbraak

Dat gebeurt door middel van een verplaatsbaar huisje met voorbeelden en tips over energiebesparing.

Energieambassadeurs

De komende zes weken blijft het energiehuisje staan in buurtcentrum de Hobbit. Daarna wordt het het elke zes weken naar een ander buurthuis in Malburgen, het Duifje of Immerloo verplaatst. Bij Krachtpunt zijn ook vrijwillige energieambassadeurs betrokken. Zij zullen aanwezig zijn in het buurthuis om uitleg te geven over het besparen van energie. Ook wordt er gekeken of op bepaalde tijden energiecoaches extra uitleg kunnen geven. Buurtbewoners kunnen zich vervolgens bij de energiecoach aanmelden voor een op maat gemaakt plan om energie te besparen.

Artikel gaat verder onder de foto.

Energiehuisje

Laagdrempelig

Bij de opening van het energiehuis hield wethouder Bouwkamp een toespraak, waarin ze benadrukte hoe belangrijk dit initiatief is voor het bestrijden van energiearmoede. Ze vertelde ook dat het goed is dat het door vrijwilligers en buurtmedewerkers wordt gedragen, omdat die beter de bewoners kunnen bereiken en het laagdrempelig maken. “Mensen weten vaak niet wat energietransitie is, hoe je het moet doen en waarom je het moet doen. Met dit soort initiatieven kan je dat aan mensen laten zien. Je merkt ook dat mensen met elkaar hierover gaan praten. Dat helpt heel erg.”

De kracht van Krachtpunt

Hanspaul Maarseveen is projectleider van KRACHTpunt. Hij kwam op het idee door een zelfde soort initiatief wat hij zag in Zwijndrecht. Als opbouwwerker in Arnhem-Zuid leek het hem een goed plan om ook een energiehuis te maken in Malburgen, omdat hier energiearmoede speelt bij veel inwoners. Net als wethouder Cathelijne Bouwkamp is Maarseveen blij dat het initiatief door buurtbewoners gedragen wordt. “Dat is de kracht van dit project. Als de informatie over dit soort dingen van bovenaf komt, merk je dat mensen het niet begrijpen of er geen energie in willen steken. Voor de gemeente is het dan een hele klus om mensen in beweging te krijgen. Dit soort projecten door buurtbewoners zelf helpen daar heel erg bij.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen