Arnhemmer Rik Koen behaald eerste winst in de autosport!

Foto: Johan Vis/RaceXpress.nl

Het zat er al een tijdje aan te komen; zondag werd het realiteit voor Rik Koen: zijn eerste winst in de autosport! De talentvolle rookie uit Arnhem denderde in de Ford Fiesta Sprint Cup tijdens de tweede race van de dag naar de overwinning.

Het was de droomafsluiting van drie topdagen op het circuit van Zandvoort. Bij de rijders onder de 25 jaar is hij flink ingelopen op de top drie.

Opluchting

“Ik ben supertevreden”, zei Rik na afloop met een brede lach op zijn gezicht. In zijn reactie zat de nodige opluchting, want tijdens de vorige ronde van het kampioenschap op het circuit van Spa-Francorchamps had hij dusdanig veel schade opgelopen dat het afwachten was hoe de auto zich in Zandvoort zou gedragen. “Ik ben zo blij dat de auto na de crash weer zo goed is, met dank aan de inspanningen van Autoschade Bergen, DM Print Media en Koen Exclusief. Dit geeft een heel lekker gevoel.”

Dat de auto weer tiptop was, bleek al vroeg in het weekeinde. “Ik reed in de eerste training al de eerste tijd en in de kwalificatie de tweede tijd.” Het was genoeg voor Rik om te concluderen dat hij snelheid genoeg had om vooraan mee te strijden. “We hadden maar één training, dus iedereen moest meteen kijken waar die stond. Ik had het vertrouwen na de eerste ronde in de training al terug.”

Bovendien voelt hij zich erg goed in de Fiesta. “Het is gewoon een heel fijne auto. Je kunt er zoveel mee. Hij heeft heel veel grip. Je kunt een klein foutje maken, maar je gaat niet meteen van de baan omdat-ie zoveel grip heeft. In het begin was ik nog te wild met sturen, nu ben ik een stuk rustiger. In de auto moet je ook je gewicht verplaatsen.”

“Daar moest ik aan wennen, nu gaat dat vanzelf. Je moet ook rustiger rijden, alsof je op rails rijdt. In de race reed ik heel constant in race twee. Ook al liep de auto wat aan door een touché in de eerste race.”

Jammer

ford fiestaHet kostte hem jammer genoeg een nog betere uitslag in de eerste race. “Na die touché zag ik wel dat de rest voor me wat van me wegreed. Ik heb nog de ballen uit mijn broek gereden, maar Jari Benschop haalde me net voor de finish in. Dat was jammer. Gelukkig ben ik toch nog derde in de klasse geworden en zevende in het algemeen klassement.”

Door de botsing in de eerste race liep zijn Ford Fiesta aan. Dat was een bron van zorgen, bekende Rik. “Hij drukte echt in de weg in linkerbochten. We hebben hem nog proberen uit te lijnen, maar we kregen de auto niet meer helemaal goed, dus moest ik ermee doorgaan. Tijdens de opwarmronde dacht ik: als ik maar goed de linkerbochten uitkom. Gelukkig heb je er daar niet veel van in Zandvoort.”

Tijdens de race, die Rik als tweede in zijn klasse was gestart, had hij dan ook niet veel last van het euvel en kon hij volop de strijd aan. “Ik heb me ook niet meer druk gemaakt om de auto.” De snelle Gelderlander had zijn handen al vol aan de race zelf. “Op een gegeven moment zat er een Belg achter me en die zette me een ronde lang echt onder druk. Maar het lukte hem niet me in te halen. Later reed ik van hem weg en kwam ik op een seconde van (seniorrijder) Laurens De Wit te rijden. Ik kon hem niet voorbij, maar wel volgen.”

Supertrots

Even later vierde hij zijn eerste overwinning in de Ford Fiesta Sprint Cup bij de rijders jonger dan 25 jaar. “Dit was echt wel mijn beste raceweekend.” zei Rik opgetogen. “Dat het in eigen land is, maakt me niet uit. Winnen is winnen. Toen ik in de kwalificatie tweede werd, zag ik meteen een kans. Ik ben supertrots. Op mezelf, maar ook op het team en mijn trainer Cor Euser die me op een geweldige manier begeleidt.”

Nu wacht Rik de vierde ronde van het kampioenschap. Die wordt volgende maand gehouden op het circuit van Assen. Hij kent de baan al. “In de winter heb ik er een eenuursrace gereden met Daan (Pijl, red.) in het ACNN-kampioenschap. Die hebben we nog gewonnen ook. Het is een snelle baan; ik heb er vertrouwen in dat we daar ook snel zullen zijn!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen