Polici bekennen kleur tijdens Gelders sportdebat

Foto: Gelderse sport federatie

Tijdens het Gelders Sportdebat op 21 februari namen elf Gelderse politieke partijen plaats in de boksring op Sportcentrum Papendal.

Dat deden ze om hun standpunten over sport en bewegen duidelijk te maken. Ex-wielrenster Marijn de Vries, én het publiek van sporters, sportbestuurders en organisatoren, legden hen het vuur na aan de schenen. Er werd in de ring stevig gediscussieerd over hoe sport in Gelderland vorm moet krijgen. Maar dat de sport een plaats verdient op de provinciale agenda werd breed gedeeld. De politici discussieerden twee aan twee over vier verschillende thema’s. Jurylid en medepresentator Sjoerd Weikamp bepaalde per ronde een winnaar.

Talentontwikkeling

In de eerste ronde gingen Frans Bruning (GroenLinks) en Gerhard Bos (CDA) het gevecht aan over het de waarde van talentontwikkeling voor de sport in het algemeen. “Topsport begint met breedtesport. Talentontwikkeling is ook zorgen voor goede accommodaties en begeleiding. Talentontwikkeling: gewoon doen!” aldus Gerhard Bos.

In ronde twee kwamen Peter Kerris (PvdA) en Jan Markink (VVD) in de ring om de discussie aan te gaan om over de mogelijkheden om te sporten voor iedereen. Ze waren het er allebei over eens, iedereen moet kunnen sporten ongeacht leeftijd, beperking of financiële uitdagingen. Peter Kerris voegde daar aan toe: “Het aanbod van sporten moet wel veranderen. De provincie steunt met name individuele sporten en dat zouden juist veel meer teamsporten moeten zijn.”

Open Club

‘Sportvereniging en leefbaarheid’ was het thema in de derde ronde. Open clubs kunnen in dit thema een rol spelen. Het belang werd toegelicht door wethouder Gelders sportdebatMarc Budel van Rheden. Hij vertelde over het doelgroepenzwembad dat in Rheden wordt ontwikkeld. “De aanpak van een open club is uit mijn hart gegrepen!” Ook de verbale boksers Abdurrahman Cetintas (SP) en Luuk van der Veer (PvdD) zagen het belang van sport voor de leefbaarheid. Van der Veer was vooraf al in de sfeer gekomen door op zijn step naar Papendal te komen. “Even nog een mooi sportmoment geregeld.” Over het thema benadrukte Cetintas hoe een laagdrempelig en toegankelijk sportaanbod een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de samenleving levert.

Investeren in breedtesport

Céline Blom (D66) en Dirk Vreugdenhil (CU) namen het tegen elkaar op over de waarde van sportevenementen voor een aantrekkelijk Gelderland. Vreugdenhil was daarover duidelijk: ‘Topsportevenementen zijn waardevol maar de provincie zou daar niet in moeten investeren. De provincie moet investeren in breedtesport.” Céline Blom was niet tegen provinciale steun voor sportevenementen, maar: “Het moet bij sportevenementen gaan om de kwaliteit en niet om de kwantiteit!”

Gelders sportklimaat

In de laatste ronde kwamen alle politici gezamenlijk in de ring om ieder hun visie te geven op een gezond Gelders sportklimaat. Na de pitches kreeg het publiek de gelegenheid vragen te stellen en zo de politici tot nog meer duidelijkheid te bewegen. Uit de statements van de politici en de reacties bleek in ieder geval dat Provinciale Staten ook in de toekomst niet om sport heen kan. Toch was de uiteindelijke winnaar van het debat niet een politicus, maar een van de toeschouwers. Sjanie Donker vatte de avond kernachtig samen: “Er moeten geen verschillen zijn tussen breedtesport, topsport, talentontwikkeling en grote evenementen, investeer gewoon in de sport zelf!” En volgens Sjoerd Weikamp was dat de ‘spijker op zijn kop’

Meer standpunten van de politici teruglezen? Kijk op Twitter bij de hashtag #gelderssportdebat

Over ‘Samen voor een gezond Gelders sportklimaat’

Het Gelders Sportdebat 2019 werd georganiseerd door de GSF. Dit gebeurde in het kader van de campagne ‘Samen voor een gezond Gelders sportklimaat’, gericht op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019. Gelderland staat bekend als dé sportprovincie van Nederland en dat moet zo blijven. Daarom roepen de partners van het Gelders Sportakkoord de nieuwe Provinciale Staten op om de kracht van sport in te blijven zetten. Want sport verbindt, draagt bij aan de gezondheid van inwoners, organisaties, aan de ontwikkeling van onze kinderen en aan de economische kracht van Gelderland.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden