Wie kan het WK2014 in Brazilië winnen?

Dinsdag en woensdag worden de halve finales van het WK2014 gespeeld. Op basis van statistieken uit het verleden heeft het ene land een voordeel op de nadere en andersom, maar het (verre) verleden biedt niets voor de toekomst. Nederland heeft gespeeld in drie WK-finales en wist er niet één te winnen. Van de drie tegenstanders van destijds staan er twee in de halve finale en op papier kan Oranje deze twee nog altijd tegenkomen. Wordt er in 2014 geschiedenis geschreven? Is het misschien prettiger van Argentinië te verliezen in de halve finale, dan (opnieuw) van Duitsland in de finale? Of, moeten we gewoon niet zeuren en de laatste twee wedstrijden winnen? Arnhem Nieuws heeft een heleboel feiten bij elkaar gezocht en overzichtelijk uiteengezet. Oordeelt u zelf.

Alle halve finalisten eindigden in de eerste ronde als eerste in hun groep, maar alleen Argentinië en Nederland wonnen alle wedstrijden. Brazilië kwam tegen Mexico niet verder dan 0-0 en Ghana hield Duitsland op 2-2. Opvallend is dat alle landen die in de halve finale staan, in de achtste finales grote moeite hadden te winnen. Brazilië had tegen Chili strafschoppen nodig en Duitsland en Argentinië wonnen pas na verlenging, respectievelijk van Algerije en Zwitserland. Nederland wist de klus wel te klaren in de reguliere speeltijd, maar kwam pas in de 88e minuut naast Mexico. Een penalty werd in de vierde minuut van de blessuretijd binnengeschoten door Huntelaar. In de kwartfinales waren de rollen juist omgedraaid en had Nederland het zwaar. Oranje won pas na strafschoppen. Frankrijk-Duitsland en Argentinië-België werden al in een vroeg stadium beslist, waardoor er saaie wedstrijden werden voorgeschoteld. Brazilië-Colombia was tenslotte een spektakelstuk, maar had feitelijk weinig met voetbal te maken.
Brazilië
Brazilië kwam in de groepsfase uit in poule A en speelde achtereenvolgens tegen Kroatië (3-1), Mexico (0-0) en Kameroen (4-1). De Brazilianen hadden de (twijfelachtige) eer het eerste doelpunt van het WK 2014 te maken, Marcello schoot de bal echter in eigen doel in de openingswedstrijd tegen Kroatië. In de achtste finales werd van Chili gewonnen na strafschoppen en in de kwartfinale volgde een moeizame winst op Colombia (2-0). Sterspeler van Brazilië is Neymar, door een rugblessure speelt hij alleen niet meer mee. Voetballend hebben de Brazilianen nog geen goede indruk achtergelaten, maar het thuisvoordeel weegt heel zwaar in het voordeel.
Duitsland
Duitsland moest het in de voorronde opnemen tegen achtereenvolgens Portugal (4-0), Ghana (2-2) en de Verenigde Staten (1-0). Vooral tijdens de wedstrijd tegen de Portugezen maakten de Duitsers een erg goede indruk, waardoor zij in het algemeen worden gezien als de grootste favoriet voor de titel. Thomas Müller scoorde drie van de vier doelpunten tegen Portugal. In de achtste finale had Duitsland het echter zwaar. Pas in de verlenging wisten de Duitsers Algerije op de knieën te krijgen. De kwartfinale tegen Frankrijk (1-0) was een saaie wedstrijd. Een aantal spelers heeft afgelopen week te maken gehad met verschijnselen van griep.
Nederland
De verwachtingen in Nederland waren niet hooggespannen voor dit WK. Bondscoach Louis van Gaal snoerde echter de critici de mond door met een ongebruikelijke opstelling Spanje met 5-1 ‘op te rollen’. Ook in de twee resterende wedstrijden in de groepsfase verraste Oranje, Australië werd verslagen met 3-2 en Chili ging met 2-0 ‘de boot in’. Van de vooraf uitgeroepen sterspelers van Persie, Robben en Sneijder, maakt met name Robben zijn faam meer dan waar. De wedstrijd in de achtste finale tegen Mexico werd een slijtageslag. Nederland keek lang tegen een achterstand aan en pas in de 88e minuut schoot Sneijder de ploeg langszij. Invaller Huntelaar besliste de wedstrijd in de 4e minuut van de blessuretijd door een penalty te benutten.
l8hp2w1tccrix1ji4usc1mqdp
Oranjesupporters in Brazilië gaan er voor; foto: M. Melis
In de kwartfinale stuitte Oranje op Costa Rica, dat niet wilde voetballen. Al snel werd duidelijk dat Costa Rica het op strafschoppen wilde laten uitkomen, wat ook gebeurde. Nederland rekende door een meesterzet (keeperswissel) wel af met de Costa Ricanen. De middenvelders de Jong en Fer kwamen tijdens de voorronde in de lappenmand terecht. Het is nog onduidelijk of zij in de laatste twee wedstrijden nog kunnen spelen. Met tien doelpunten in de voorronde, was Nederland het meest productief van alle halve finalisten.
Argentinië
Op papier zat Argentinië – ten opzichte van de andere halve finalisten – in de minst zware poule. De ploeg maakte echter een allerminst goede indruk. Sterspeler Messi kon zijn status niet waarmaken, doordat zijn ploeggenoten niet bij machte waren hem de steun te geven die nodig was. Ondanks het matige spel werden wel alle wedstrijden gewonnen tegen Bosnië-Herzogovina (2-1), Iran (1-0) en Nigeria (3-2). Zwitserland maakte het de Argentijnen in de achtste finale erg lastig. Pas in de een-na-laatste minuut van de verlenging verdween de 0-0 van het scorebord, in het voordeel van de Zuid-Amerikanen. Pas tegen België maakte de ploeg indruk door goed spel en werden onze zuiderburen met 1-0 verslagen. Di Maria is afgehaakt met een liesblessure en speelt de rest van het WK niet meer.
Historie Nederland – Argentinië: voordeel Nederland
Nederland en Argentinië speelden acht keer eerder tegen elkaar, vier keer vriendschappelijk en vier keer op een WK; Op basis van het verleden is Nederland in het voordeel (uiteraard biedt dit geen garantie voor de aankomende halve finale). Nederland verloor maar één keer, dit was wel verreweg de meest belangrijke wedstrijd uit het rijtje, namelijk de “wedstrijd die nooit gewonnen had kunnen worden”: de finale op het WK 1978. Driemaal werd er gelijk gespeeld en Nederland won vier wedstrijden. Het doelsaldo ligt in het voordeel van Oranje: 13 voor en 6 tegen. De laatste keer troffen de landen elkaar op het WK in 2006, in de groepsfase eindigde het met de stand waarmee werd begonnen: 0-0.
sdtycfl4at9n32lq7914cumo8
Frankrijk-Duitsland, WK2014; foto: Novum
Historie Brazilië – Duitsland: voordeel Brazilië
Brazilië en Duitsland* troffen elkaar 21 keer in officiële wedstrijden. 17 daarvan waren vriendschappelijk, eenmaal op de Mundialito, tweemaal tijdens de Confederations Cup en eenmaal op een WK eindronde. De statistieken wijzen in het voordeel van de Zuidamerikanen: Brazilië won maar liefst twaalf wedstrijden. Duitsland won er vier, vijf keer werd er gelijk gespeeld. Frappant detail is dat de enige keer dat de landen elkaar troffen op een WK het een finale betrof: WK 2002. Brazilië won deze finale met 2-0. Overigens won Duitsland de laatste ontmoeting tussen de twee landen. Op 10 augustus 2011 werd het 3-2 voor onze oosterburen.
* Voor de eenwording van Oost- en West Duitsland in 1990 is in deze statistiek West-Duitsland opgenomen.