112

WhatsApp-fraude ontdekt door Cyberteam van Oost-Nederland

Foto: Pixabay

De politie heeft 24 mensen opgepakt voor fraude via WhatsApp. De verdachten deden zich voor als een bekende van iemand en vroegen om geld.

Maakte iemand te goeder trouw geld over, dan verdween dat in de zakken van de groep.

Vast patroon

De fraude gaat volgens een vast patroon. Iemand krijgt een WhatsApp-bericht van een bekende die zegt dat hij of zij een nieuw nummer heeft. Er staat een profielfoto bij die inderdaad van die persoon is. Na een kort gesprekje stelt de bekende dat hij ergens dringend geld voor nodig heeft. Het slachtoffer wil helpen en maakt geld over. Daarna is het gesprek voorbij en is de ‘kennis’ onbereikbaar.

Foto van internet

Bendes komen aan namen en telefoonnummers via social media. De foto van de ‘bekende’ halen ze bijvoorbeeld van Facebook. Ook zoeken ze uit wat de relatie is tot het slachtoffer, bijvoorbeeld of het familie is of een vriend. Zo bepalen ze de toon van de gesprekken.

VerdachtenWhatsApp-fraude

Begin dit jaar kreeg de politie in Deventer veel meldingen over deze misdaad. Na onderzoek kwamen de verdachten in beeld. Ze zijn tussen de vijftien en veertig jaar. Een deel van hen stelde hun bankrekening beschikbaar voor de oplichterij. In totaal maakten ze zo’n 75.000 euro buit.

Cyberteam Oost-Nederland

Het cyberteam Oost-Nederland richt zich in het bijzonder op vriend-in-noodfraude. Met dit onderzoek is veel informatie opgehaald om beter zicht te krijgen op de criminele organisaties die hierachter zitten.
Mogelijk zijn meer mensen benaderd om de betaalrekening ter beschikking te stellen of zijn ze benaderd door ‘een bekende’ om snel geld over te maken. Wie nog geen aangifte heeft gedaan, kan dat alsnog doen via 0900-8844 of digitaal via deze link.

Voorkom vriend-in-noodfraude

Als een bekende via WhatsApp, of een ander sociaal platform, vraagt geld over te maken, check dan altijd of je ook echt met deze persoon contact hebt, ook al wordt er aangegeven snel te reageren. Bel de bekende op het nummer dat je hebt van die persoon.
Lukt het niet om telefonisch contact te leggen, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is. Maak nooit geld over voordat je met de bekende gesproken hebt.
Wordt er gesproken over tijdsdruk, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is. Bedrijven geven nooit een tijdslimiet van hooguit enkele uren waarbinnen een factuur betaald moet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen