Zilver en brons voor Nederland op 57e Internationale Chemieolympiade

19 jul , 14:12 Onderwijs
Top 4 IChO 2025 Dubai (klein)
Top 4 IChO 2025
V.l.n.r.: Kjeld Zwitserloot, Koen in ’t Hout, Daniel Vleugel, Imre Bekkering

Van 5 tot en met 14 juli was het 57e Internationale Chemieolympiade (IChO) in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).

De olympiade werd gewonnen door Zilu Song uit China. Kjeld Zwitserloot uit Rosmalen van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel heeft een zilveren medaille gewonnen tijdens de 57e Internationale Chemieolympiade (IChO) in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).

Imre Bekkering uit Niekerk van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen won brons. Koen in ’t Hout uit Gemonde van het Gymnasium Beekvliet en Daniël Vleugel uit Groningen van het Willem Lodewijk Gymnasium kregen een certificaat van deelname.

De 57e IChO

De internationale chemieolympiade was voor het tweede opeenvolgende jaar in een Arabisch land. De 57e IChO werd georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs in samenwerking met de Al Ain Universiteit en Meccademia, een top engineering college. De regering van de VAE is ervan overtuigd dat onderwijs de hoeksteen is voor de opbouw van een gemeenschap die gelijke tred kan houden met de ontwikkelingen in de wereld.

In 2026 wordt de 58e IChO gehouden in Tasjkent (Oezbekistan).

De opening

Tijdens de openingsceremonie zei de minister van Onderwijs, H.E. Sarah bint Jousif Al Amiri: “De IChO brengt ’s werelds meest briljante jonge chemici in spé samen en is een platform voor innovatie en inspiratie. De IChO verbindt landen en overbrugt onderlinge verschillen.” Er deden 92 landen mee met 354 zeer getalenteerde middelbare scholieren.

Met Olympisch zilver en brons

Het thema van deze olympiade was 'Chemists compete like catalysts: fast, focused and unchanged for a better future'. Het team en reacties van leerlingen Het niveau van deze olympiade lag zoals gewoonlijk weer heel hoog. Met Olympisch zilver en brons heeft Nederland in deze 57e editie goed gepresteerd. Koen in ’t Hout: ”De scheikundeolympiade is mij zeer goed bevallen. Naast dat je een keer écht uitgedaagd wordt op cognitief gebied en heel veel kennis opdoet, zijn ook de vele connecties die de olympiade met zich meebrengt zeer waardevol. Zowel bij de nationale finale als de IChO leer je veel mensen kennen die je zeker nog een keer zult zien. Daar ben ik de organisatie en de andere deelnemers zeer dankbaar voor.”

Kjeld Zwitserloot: “Het was weer een geslaagde editie van de scheikundeolympiade. Met een gezellige nationale finale en een trainingsweek die aansloot bij de IChO-stof waren wij goed voorbereid op Dubai. Toch bleken de toetsen dit jaar enorm uitdagend te zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft enorm bijzonder om een kijkje te mogen nemen in het dagelijkse leven van een andere cultuur.”

De selectie

De leerlingen die Nederland vertegenwoordigden werden geselecteerd tijdens de 46e Nationale Scheikundeolympiadeweek, eerder dit jaar bij Symeres, een bedrijf dat actief is in de ontwikkeling en productie van nieuwe actieve stoffen voor geneesmiddelen. De leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Martin Groeneveld, Marijn Jonker en Emiel de Kleijn. In 2026 wordt de 47e NSO gehouden aan de Universiteit Utrecht.

Lees verder onder de foto.

Nederlandse delegatie IChO 2025 Dubai (klein)
V.l.n.r.: Martin Groeneveld, Kees Beers, Kjeld Zwitserloot, Koen in ’t Hout, Daniel Vleugel, Imre Bekkering, Marijn Jonker, Emiel de Kleijn

Het flankerend educatief en cultureel programma

Ondanks de zomerse temperaturen van meer dan 40 graden en de hoge luchtvochtigheid, hadden de organisatoren van de 57e IChO kans gezien een mooi educatief en cultureel programma voor de leerlingen te maken. Ze bezochten de binnenstad van Dubai en bekeken de torenflat Burj Khalifa, het Museum van de Toekomst, de Dubai Mall en Palm Island, de kunstmatige eilanden voor de kust van Dubai. Verder gingen de leerlingen naar het grotendeels overdekte pretpark ‘IMG worlds of adventure’ met een oppervlakte van meer dan 140.000 m².

Een excursie naar Abu Dhabi, de hoofdstad van VAE, stond ook op het programma. Ze gingen naar het Louvre museum (de naam ‘Louvre museum’ is voor 525 miljoen dollar gekocht van Frankrijk) en naar de ‘Sjeik Zayed-moskee’, de grootste moskee VAE en de op zeven na grootste moskee ter wereld, die meer dan 40.000 pelgrims kan herbergen.

Over de scheikundeolympiade

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito), Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Vechtdal College (Ommen), Willibrord Gymnasium (Deurne), Radboud Universiteit (Nijmegen), Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (Amsterdam), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), het NL Talenten Fonds en de Topsector Chemie/ChemistryNL. Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Techni Science en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking. In 2026 wordt de 47e NSO gehouden aan de Universiteit Utrecht.