De kop is eraf want meer dan 200 leerlingen uit Nederland en Duitsland waren de afgelopen weken aanwezig bij een van de twee workshopdagen voor de Euregionale Scholenwedstrijd 2023-2024 van de
Euregio Rijn-Waal.
Tijdens verschillende workshops verdiepten ze zich in het thema van de wedstrijd van dit jaar: democratie.
Tegelijkertijd kregen ze de kans om hun leeftijdsgenoten uit het buurland te leren kennen en hun verworven taal- en culturele vaardigheden in de praktijk te brengen. Tot maart hebben ze nu de tijd om hun inzending voor de wedstrijd voor te bereiden. De beste inzendingen worden in april in het zonnetje gezet.
Dag vol workshops
Hoe zijn de Nederlandse en de Duitse staat opgebouwd? Hoe werkt een democratie? En wat betekent de verkiezing van het Europees Parlement in 2024 precies voor mij? Deze en andere vragen werden onderzocht door de scholieren die dit schooljaar deelnemen aan de Euregionale Scholenwedstrijd. Dat deden ze tijdens een dag vol workshops in cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen. Onder leiding van docenten van het
Duitsland Instituut Amsterdam en het CIVIC Institut für internationale Bildung kregen ze eerst informatie over de democratie en de grondwettelijke structuur van Nederland en Duitsland.
Hoe Europese Unie in elkaar zit
Workshop door Trix Hölsgens bij Euroregionale Scholenwedstrijd 2023-2024
Daarna gingen de scholieren op een interactieve manier met de Europese verkiezingen van volgend jaar aan de slag. Ze leerden hoe de Europese Unie in elkaar zit en welke partijen vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement. "Omdat veel van de deelnemende scholieren tijdens de Europese verkiezingen al zullen mogen stemmen, vinden we het heel belangrijk dat ze begrijpen hoe de Europese Unie werkt en welke invloed deze heeft op Nederland en Duitsland,” legt Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal uit. In de laatste workshop kropen de leerlingen zelfs in de huid van politici en debatteerden ze vanuit het perspectief van de verschillende partijen in het Europees Parlement.
Geen grenzen aan
Vol nieuwe inspiratie hebben de groepen en klassen uit beide landen nu tot half maart de tijd om hun wedstrijdinzending voor te bereiden en in te sturen. De opdracht: toekomstscenario's ontwikkelen voor de ideale samenleving. Hierbij zijn er geen grenzen aan hun creativiteit: de deelnemers mogen helemaal zelf bepalen hoe hun inzending eruitziet. "Ze kunnen een podcast opnemen, een game ontwikkelen, een lied schrijven, een video maken of een gedicht schrijven,” somt Heidi de Ruiter op. In het verleden zijn echter ook social media-bijdragen, presentaties, virtuele rondleidingen en posters ingezonden.
Prijsuitreiking en meer informatie
De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in april 2024. Hiervoor zijn alle scholieren en hun docenten uitgenodigd.
Meer informatie over de deelnamevoorwaarden, de workshops en de evaluatiecriteria is te vinden op
www.euregio.org/
scholenwedstrijd . Je kunt ook kijken op
Euregio Rijn-Waal .