Demissionair premier Mark Rutte heeft vrijdagavond 13 augustus weer een
persconferentie gegeven. Hier werd de voortgang van de huidige coronamaatregelen besproken.
Door Sam Fish
Aan het begin van de zomer werden we verrast door een nieuwe piek van het aantal besmettingen. Dat kwam na een grote versoepeling van de
maatregelen. En dat was voor de premier een goed leermoment. Er zijn maatregelen aangescherpt en de daling werd weer ingezet. Maar de vinger wordt goed aan de pols gehouden.
Het is belangrijk dat we deze weg doorgaan en dat we ons niet nog een keer laten verrassen door het virus. En dus wordt er gekeken naar de komende maanden. Hoe gaat het najaar eruit zien? En wat moet er allemaal gebeuren? Daar ging de persconferentie over.
Hoger onderwijs open op 30 augustus
Het OMT noemt in het laatste advies maandag 20 september als mogelijke datum om de diverse maatregelen los te gaan laten. Daaronder valt ook de anderhalve meter regel. Wel is het belangrijk om je te laten testen bij klachten en om je handen te blijven wassen. Ook moet je ruimtes goed blijven ventileren. “Geen enkele stap is zonder risico,” zegt Rutte. Het nieuwe studiejaar staat voor de deur en de horeca heeft het nog steeds erg zwaar. En dus moeten er dingen afgewogen worden.
Anderhalve meter losgelaten
Daarbij werd allereerst gekeken naar het MBO, HBO en universitair onderwijs. Zij krijgen nu al een jaar online onderwijs. Er is veel uitval, studieachterstand en mentale problemen door minder sociale contacten. En dus krijgen zij voorrang. Met ingang van het nieuwe studiejaar wordt daar de anderhalve meter losgelaten. Dat is concreet vanaf maandag 30 augustus. Dat scheelt dubbele planningen en een hoop stress in de eerste periode van het nieuwe schooljaar. “Dat is eerder dan wat het OMT adviseert, dus komen er wel extra regels.” Zo mogen er maximaal 75 leerlingen in één ruimte samenkomen. Zo kan alles doorgaan, behalve de grootschalige hoorcolleges. Daarnaast moet er goed geventileerd worden, dragen studenten in de gangen dragen een mondkapje en moeten ze zich twee keer per week testen.
Discotheken blijven gesloten
De hoop is om dus op maandag 20 september alle maatregelen te laten varen. De zekerheid hierover komt op 17 september. Als dat besluit positief uitvalt, komen er nog wel aanvullende maatregelen voor locaties waar de kans groot is dat het mis gaat. De nachtclubs en discotheken blijven dan dus nog gesloten. Ook evenementen met meer dan 75 personen moeten bezoekers een coronabewijs laten zien bij binnenkomst. Dat geldt voor binnen én buiten evenementen en bij zitplaatsen en zonder zitplaatsen. Dit bewijs krijg je als je volledig gevaccineerd bent, als je hersteld bent van het virus of als je negatief getest bent.
Het streven is om het c (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.
Gevolgen voor horeca
Het besluit van vandaag heeft wel effect op de horeca. Cafés en restaurants blijven dicht tussen middernacht en 6.00 uur ’s ochtends. Ook moeten bezoekers een vaste zitplaats hebben en mogen er geen grote schermen of live muziek aanwezig zijn. Er mogen tot zeker 20 september ook geen meerdaagse festivals met overnachting, maximaal 750 bezoekers bij een evenement en vaste zitplaatsen.
“Ik begrijp dat deze sectoren op meer hadden gehoopt. Ze kunnen doorgaan, maar met een hand op de rug,” zegt Rutte. Hij belooft ook om te helpen waar dit nodig is. “We zouden allemaal willen dat het anders was. Maar het begin van de zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn.”