Internationale studenten kleuren Malburgen groen

apr 23 , 17:10 Onderwijs
hvhl in malburgen
Vorige week gingen dertig internationale studenten samen met een groep Nederlandse studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) aan de slag in Malburgen-Oost.
Samen met lokale organisaties en met bewoners maakten ze deze wijk in Arnhem een stukje groener voor een koelere en biodiverse leefomgeving. HVHL organiseerde dit internationale project in het kader van een Europees studieprogramma voor lokale duurzaamheidsvraagstukken.

Aan de slag

De handen gingen uit de mouwen, maar pas nadat er eerst brainstormsessies en ontmoetingen met bewoners zijn geweest over de verbetering van hun leefomgeving. Daarna gingen de studenten aan de slag met het vergroenen van een binnenplein tussen woningen en het planten van groen in De Groene Route in Malburgen.
Organisator HVHL werkt in dit project samen met de sociale onderneming Schone Straat, Groene Buurt en Volkshuisvesting, met betrokkenheid van de gemeente Arnhem. Al voor het zevende jaar neemt HVHL deel aan het Europese programma.

Internationaal de denkkracht bundelen

  • De studenten die te gast zijn bij HVHL komen uit Estland, Duitsland en Roemenië. Ze volgen samen met tweedejaars studenten Management van de Leefomgeving van HVHL een innovatief programma van de Europese Unie, Community Learning for Local Change. Hierin richten ze zich op het ondersteunen van lokale gemeenschappen door duurzame ontwikkeling en ondernemerschap.
  • Na een online lesprogramma komen de studenten dit jaar naar Arnhem voor een intensief hoogtepunt van hun lesprogramma. Ter inspiratie doen ze per fiets een stads-safari langs mooie groene projecten in Arnhem. Vanuit verschillende specialismen, zoals circulariteit, sociale cohesie of lokaal voedsel, ontwikkelen de studenten een plan voor een nieuw binnenplein in de wijk. Daarbij overleggen ze met bewoners om hun ideeën te verbeteren.
  • Zo bundelden studenten uit vier verschillende landen hun denkkracht om Malburgen een stukje groener te maken. En om meteen de daad bij het woord te voegen, hielpen ze donderdagmorgen, samen met bewoners, bij het inplanten van een stuk van De Groene Route in Malburgen.