Flinke subsidie voor onderzoek naar biodiversiteit op paardenhouderijen

12 sep , 13:30 Onderwijs
inga wolframm biodiverse paardenhouderij
De paardensector wil beter kunnen bijdragen aan de duurzaamheidstransitie van het landelijke gebied.
Onder leiding van lector Inga Wolframm (Duurzame Paardenhouderij en Paardensport) aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) heeft het onderzoeksproject Biodiverse Paardenhouderijen een flinke
 SIA RAAK-mkb-subsidie van €300.000 ontvangen.
Uit de hippische sector
Onder leiding van Wolframm en in samenwerking met een breed consortium uit de hippische sector worden concrete adviezen en handvatten ontwikkeld over hoe paardenhouderijen biodivers, paardvriendelijk en financieel duurzaam ingericht kunnen worden. Het doel is om de paardensector concreet handvatten te geven zodat zij beter kunnen bijdragen aan de duurzaamheidstransitie van het landelijke gebied.
Potentie voor duurzaam landelijk bebied
“De paardensector beschikt over een aanzienlijke hoeveelheid grond waardoor er veel potentie is om bij te dragen aan een duurzaam ingericht landelijk gebied," vertelt Inga Wolframm. "Daarnaast willen steeds meer paardenhouders hun erf biodiverser inrichten, gezien dit ook het paardenwelzijn ten goede komt. Met meer inheemse bomen, heggen, hagen, poelen en percelen met kruidenrijk grasland creëren we nieuwe habitatten die de biodiversiteit vergroten én het paardenwelzijn kunnen verbeteren. Maar hoe kunnen we dat het beste doen? Hoe zorgen we voor een goede inbedding, zowel in het landschap als in de bedrijfsvoering? Op deze vragen en meer willen we de komende twee jaar antwoord krijgen.”
Praktijkgericht onderzoek voor duurzame oplossingen
Het onderzoek wordt uitgevoerd op diverse paardenhouderijen in Nederland, waarbij locatieteams van docent-onderzoekers en studenten uit het mbo, hbo en wo samenwerken. Deze teams gaan aan de slag met concrete onderzoeksactiviteiten, gericht op het ontwikkelen van adviezen en modelwerkwijzen die paardenhouderijen helpen hun bedrijfsvoering duurzamer en biodiverser in te richten. De intensieve samenwerking tussen onderwijsinstellingen en praktijkpartners zorgt ervoor dat de opgedane kennis direct wordt toegepast en dat de onderzoeksresultaten aansluiten bij de behoeften van de sector.
Brede samenwerking voor innovatie
Het project brengt een breed scala aan partners samen, waaronder elf kennisinstellingen, branche- en beroepsverenigingen, en bijna twintig paardenhouderijen verspreid over Nederland. Deze brede samenwerking zorgt voor een unieke combinatie van academische en praktijkgerichte kennis, wat de slagkracht van het project vergroot. Kijk hier.
Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).