Of het nu gaat om onderwijs, digitalisering, gezondheid, klimaat, migratie of economie: al deze thema’s spelen een belangrijke rol voor de toekomst van Europa – en staan daarom centraal tijdens de vierde editie van de Euregionale Scholenwedstrijd.
Tot en met 15 maart kunnen de ruim 400 deelnemende scholieren uit Nederland en Duitsland hun hoop, wensen of zorgen voor Europa in hun inzending verwerken. Als startpunt van de creatieve fase vonden er onlangs voor alle scholieren online workshops plaats, die de Euregio Rijn-Waal samen met het CIVIC-Institut für Internationale Bildung en de Europe Direct Information Centers in Nijmegen en Duisburg heeft ontwikkeld. De opdracht voor de scholieren: ontwikkel best en worst case-scenario’s voor Europa.
“Ik weet al precies hoe dit af gaat lopen. Jullie zijn echte professionals!”, lacht Nediem Arem. De 22-jarige is regisseur bij het Junges Schauspielhaus in Bochum, student-assistent bij de opleiding Sociologie aan de Universität Düsseldorf en geeft vanuit zijn thuiskantoor drie van de in totaal zeventien online workshops, die in het kader van de Euregionale Scholenwedstrijd plaatsvinden. Vandaag verzorgt hij via Zoom een workshop voor een klas Nederlands van het Städtisches Gymnasium Straelen en hun docent Sven Kohnen. Als warming-up nodigt Arem de ruim twintig eindexamenkandidaten uit voor een quiz. Via een app kunnen ze vragen over de Europese Unie beantwoorden – en dat doen ze al behoorlijk goed. Desalniettemin neemt Arem ze mee op een kleine reis terug in de tijd naar de belangrijkste mijlpalen van de EU. Ook de taken van de verschillende Europese instituten staan in het eerste uur van de workshop op het programma.
Daarna zijn de jongeren aan de beurt. In kleine groepjes moeten ze vooruitkijken: naar de toekomst. Hoe zal Europa er over vijf, tien of twintig jaar uitzien? Al voor de workshops konden alle deelnemende klassen een thema kiezen wat ze het meest interessant vonden. In Straelen viel de keus op het thema klimaat en milieu. Een deel van de scholieren ontwikkelt best case-scenario’s voor dit onderwerp, terwijl het andere deel juist nadenkt over de ongunstigste ontwikkeling voor natuur en milieu. Het resultaat van het groepswerk presenteren de gymnasiasten aan het einde van de workshop in de vorm van een podcast, een mini-toneelstuk, een ‘achtuurjournaal van de toekomst’ en meerdere Instagram-stories. Arem: “Ik kan echt niet kiezen welke groep het meest creatief was. Over alle resultaten van deze ochtend ben ik enorm enthousiast!”
De ideeën die tijdens de workshops zijn ontstaan, kunnen de scholieren nu verwerken in hun inzendingen. Ook hier kunnen de deelnemers kiezen op welke manier ze dat willen doen. Video’s, foto’s, korte verhalen, tekeningen, street art of zelf gecomponeerde liedjes: het belangrijkste is dat de scholieren actief aan de slag gaan met Europa, creatief zijn en hun kennis van de buurtaal gebruiken.
Op 9 mei worden de beste inzendingen tijdens een prijsuitreiking in het zonnetje gezet. De Euregio Rijn-Waal organiseert de Scholenwedstrijd in samenwerking met de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, het CIVIC-Institut für Internationale Bildung en de Europe Direct Information Centers in Nijmegen en Duisburg. De Scholenwedstrijd vindt dit jaar alweer voor de vierde keer plaats. Meer informatie is te vinden op www.euregio.org/
scholenwedstrijd .
Op de foto Workshopdocent Nediem Arem tijdens de workshop voor de scholieren van het Städtisches Gymnasium Straelen.