Arnhemse leerling (5 havo) tweede in Nationale Scheikundeolympiade 2021

Foto: ChemistryNL

Jochem van den Broek uit Eindhoven is overtuigend winnaar geworden van de 42e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Op de tweede plaats eindigde zeer verrassend Mitchell Rikken uit Arnhem.

Het is een geweldige prestatie, want dit is de eerste keer in de geschiedenis van de NSO dat een leerling uit 5 havo (Arnhem, Lyceum Elst) eindigt in de top vier.

42e Nationale Scheikundeolympiade 2021

Na nummers een en twee: Bas Krikke (uit Vught van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel werd derde en de vierde plaats ging naar Jeramy Kop (18 jaar, 5v) uit Heerhugowaard van het Huygens College in Heerhugowaard.

Nederlandse team op de internationale olympiade

Het team dat Nederland vertegenwoordigde op de internationale olympiade is:

  • Jochem van den Broek – 17 jaar, 6 vwo uit Eindhoven, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven
  • Mitchell Rikken – 17 jaar, 5 havo uit Arnhem, Lyceum Elst.
  • Bas Krikke – 16 jaar, 5 vwo uit Vught, Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel
  • Jeramy Kop – 18 jaar, 5 vwo uit Heerhugowaard, Huygens College in Heerhugowaard

De internationale olympiade wordt als online event gehouden vanuit Osaka, Japan van 24 juli t/m 2 augustus.

Corona zet ook NSO op zijn kop

Ondanks de beperkte mogelijkheden die scholen dit jaar hadden om extra activiteiten te organiseren, zeker voor leerlingen die niet in een examenklas zitten, hebben een kleine 2500 leerlingen deelgenomen aan de voorrondes. Dat is ongeveer de helft van het reguliere aantal, maar toch heel knap dat docenten en leerlingen creatieve oplossingen bedacht hebben.
De NSO-week zou van 2 tot en met 9 juni gehouden worden bij BASF in de Meern, maar kon door de coronabeperkingen helaas fysiek niet doorgaan. In plaats daarvan hebben oud-olympiërs online colleges verzorgd en is er een dag fysiek werkcollege gegeven in Hogeschool Domstad in Utrecht. Op deze wijze en met aanvullend online les- en oefenmateriaal hebben de negentien scheikunde toppers van Nederland zich toch goed voor kunnen bereiden op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni afgenomen is. Aan de finale hebben zestien jongens en drie meisjes deelgenomen; veertien deelnemers uit 6 vwo, drie uit 5 vwo en twee uit 5 havo.

Internationale Chemieolympiade in Japan online

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen en kun kennis en kunde meten met leeftijdsgenoten.
De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze zou van 24 juli tot en met 2 augustus in Osaka gehouden worden. In plaats daarvan wordt nu in dezelfde periode in meer dan 60 landen een online event georganiseerd, inclusief een vijf uur durende theorietoets die onder examenomstandigheden wordt afgenomen. Naast het wedstrijdelement kunnen de leerlingen in deze periode online kennismaken met elkaar en worden allerlei virtuele excursies en activiteiten georganiseerd.

Prijsuitreiking vanuit ChemistryNL

De prijzen zijn dit jaar uitgereikt vanuit ChemistryNL, een van de tien topsectoren in Nederland. ChemistryNL stimuleert en organiseert kennis- en technologieontwikkeling van chemische bedrijven met kennisinstellingen rondom de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd zoals de klimaattransitie en circulariteit. De winnaars werden toegesproken door Onno de Vreede, Human Capital coördinator van ChemistryNL. Hij reikte ook de kanjerprijzen van €250,- aan de top vier uit.
Onno de Vreede: “Een gedegen kennis van scheikunde en het goed kunnen toepassen daarvan in de praktijk vormen de basis voor elke wetenschappelijke-bedrijfs challenge. Ik wil alle deelnemers feliciteren met hun deelname aan deze hybride Scheikundeolympiade en succes wensen met hun vervolgstudie. En voor de winnaars van deze eindronde: veel succes bij de Internationale Olympiade.”

Eerste keer Challengeprijs

Voor het eerst werd ook een Challengeprijs uitgereikt. De leerlingen schreven daartoe een essay waarin ze in 2050 terugkijken op de afgelopen 25 jaar en omschreven aan welke innovatieve doorbraken ze een bijdrage hebben geleverd en wat de maatschappelijke impact hiervan is geweest. Björn Kleipool (18 jaar, 6v) van het Calvijn Groene Hart in Barendrecht won deze prijs van €250,- met zijn artikel over de ontwikkeling van een kernfusiereactor voor de commerciële ruimtevaart en de productie en toepassing van koolstofnanobuisjes bij vliegtuigen en raketten.

Malmberg-scholenprijs

De Malmberg-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50 procent score) werd uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven.
Emiel de Kleijn (NSO): “De negentien toppers van de NSO-2021 hebben laten zien dat ook in lastige omstandigheden veroorzaakt door de coronapandemie het mogelijk is om extra stappen te zetten voor een goede toekomst en wat mij betreft een toekomst in bèta en techniek, want daar kunnen we jullie toptalenten heel goed gebruiken.”

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek 2022

De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de twintig beste leerlingen geselecteerd. Hopelijk kan, na twee jaar van afgeslankte eindrondes, in 2022 weer een reguliere finaleweek georganiseerd worden. Tijdens de olympiadeweek krijgen de finalisten normaliter een uitgebreid theoretisch en praktisch programma. Uiteraard is er ook tijd voor sociale activiteiten. De week wordt afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets van elk vier uur.

Initiatiefnemers en sponsors

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Willibrord Gymnasium (Deurne), Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (Amsterdam), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en de Topsector Chemie. Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.

Meer informatie

Voor meer informatie: www.scheikundeolympiade.nl , https://www.icho2021.org  en www.scheikundeolympiade.science.ru.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen