Een vrouw uit Gelderland moet de foto’s van haar kleinkinderen verwijderen die zij op Facebook en Pinterest heeft geplaatst. Dat beslist de kortgedingrechter. Omdat de moeder als wettelijke vertegenwoordiger geen toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van deze foto’s, moet de vrouw de foto’s van haar kleinkinderen verwijderen.
Dit is op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (
AVG ) en de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (
UAVG ).
Enige tijd in onmin
De vrouw en haar dochter leven al enige tijd in onmin. De dochter heeft drie minderjarige kinderen. De dochter heeft samen met haar ex het ouderlijk gezag over het oudste kind. Ook heeft ze alleen het ouderlijk gezag over haar andere twee kinderen. Het oudste kind woonde een aantal jaar bij de vrouw en haar man, zijn oma en opa. De vrouw plaatste in die tijd, maar ook daarna, foto’s van haar kleinkinderen op Facebook. Dit was zonder toestemming van haar dochter, die de vrouw vervolgens sommeerde om de foto’s te verwijderen. De dochter wil haar kinderen om privacy-redenen beschermen. Ook haar ex-partner gaf geen toestemming voor plaatsing. Verder plaatste de vrouw zonder toestemming een foto van haar dochter en kleinkinderen op Pinterest. Omdat de vrouw weigerde de foto’s te verwijderen, stapte haar dochter naar de kortgedingrechter.
Auteurswet niet van toepassing
Niet gebleken is of de vrouw of de dochter de foto’s heeft gemaakt. De kortgedingrechter oordeelt dat daarom de bepalingen van de Auteurswet niet van toepassing zijn. Wel zijn in dit geschil de AVG en UAVG van toepassing. Dit is omdat niet gebleken is dat de vrouw de foto’s slechts gebruikt voor een persoonlijke activiteit. Onduidelijk is in hoeverre zij haar Facebook account heeft afgeschermd voor derden.
Geen toestemming
In de UAVG is bepaald dat voor het plaatsen van foto’s van kinderen onder de zestien jaar toestemming nodig is van de wettelijke vertegenwoordiger. De kinderen van de dochter zijn allemaal jonger dan zestien jaar, waardoor haar toestemming nodig is. In het geval van het oudste kind is ook toestemming van de vader nodig. Omdat zij allebei geen toestemming geven, moet de vrouw de foto van haar oudste kleinkind op Facebook verwijderen. Daarnaast moet de vrouw een foto van haar dochter met haar kleinkinderen van Pinterest afhalen. Verder verbiedt de kortgedingrechter dat de vrouw zonder toestemming nog foto’s van haar kleinkinderen op
social media plaatst. Dit is op basis van de AVG en UAVG. Het emotionele belang van de vrouw leidt in dit kader niet tot een ander oordeel.
Dwangsom
Als de vrouw de foto’s niet verwijdert, moet ze een dwangsom betalen. De kortgedingrechter houdt rekening met het feit dat de vrouw Pinterest niet meer gebruikt, waardoor het misschien meer tijd kost om de foto te verwijderen.