Arnhem omarmt aanpak (Gelijk)waardig Herstel voor gedupeerden toeslagenschandaal

14 dec , 10:03 Nieuws
gelijkwaardig herstelstichtinggh logo 01png png afbeelding 428 428 pixels
Stichting (Gelijk)waardig Herstel
Ook gemeente Arnhem zet zich in om de mensgerichte herstelaanpak van Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) mogelijk te maken voor steeds meer gedupeerde ouders.
Hiervoor komen Luisterplekken in Arnhem. De gemeente ondersteunt daarnaast de campagne van de stichting om vrijwillige Luisterend Schrijvers te werven.
Stichting (Gelijk)waardig Herstel 
De stichting (Gelijk)waardig Herstel, die werkt vanuit vertrouwen, eigen regie, neutraliteit en collectiviteit, stelt gedupeerde ouders in staat om hun verhaal te vertellen aan een vrijwillige Luisterend Schrijver. Zo ontstaat een Feitenrelaas, dat de basis is voor emotioneel en financieel herstel. Voor veel gedupeerde ouders is het de eerste keer dat zij hun hele verhaal kunnen delen met iemand die zonder oordeel luistert en alle gebeurtenissen helpt op te schrijven. Hiermee zetten ouders een eerste stap naar emotioneel herstel.
Om alle getroffen ouders te kunnen koppelen aan een Luisterend Schrijver zijn meer vrijwilligers nodig. Ook in Arnhem. In februari organiseert SGH voor geïnteresseerde medewerkers van de gemeente een Startbijeenkomst over vrijwillig Luisterend Schrijver zijn. Bekijk een video over Luisterend Schrijvers. 
Gesprek in een veilige, neutrale omgeving 
Onlangs opende Stichting (Gelijk)waardig Herstel een Luisterplek bij Oprecht Arnhem. Hier kunnen ouders en hun Luisterend Schrijver in alle rust afspreken om samen te werken aan het Feitenrelaas. Vertellers (ouders) kunnen ook op andere plekken afspreken, bijvoorbeeld thuis. Ouders die nu nog niet bezig zijn met hun (Gelijk)waardig Herstel zijn van harte welkom bij de Digitale Informatiebijeenkomsten van SGH.  
Mark Lauriks, wethouder Bestaanszekerheid: “Ouders die ik spreek zijn klaar om zich nog langer slachtoffer te voelen. Met (Gelijk)waardig Herstel is er nu een aanpak waarbij de ouder kan werken aan emotioneel en financieel herstel. In plaats van ingewikkelde regelingen en bonnetjes, staat het hele verhaal van de ouder centraal: van wie hij of zij was voor de onrechtmatige terugvorderingen, tot waar hij of zij vandaag had kunnen staan. Zo hoeven ouders niet keer op keer, bij het zoveelste loket, hun verhaal te doen. Deze aanpak past bij Arnhem: we staan naast de gedupeerde ouders, luisteren naar hun verhaal en zetten vertrouwen centraal. Daarom maken we dit graag mogelijk in onze stad." 
Over de brede ondersteuning in Arnhem 
In Arnhem kunnen gedupeerden van het toeslagenschandaal zich melden via de wijkcoaches of het Lokaal Expertise Team (LET). Inmiddels zijn er binnen de gemeente Arnhem 862 gezinnen aangemeld als gedupeerde, met in totaal 628 kinderen in de leeftijd van nul tot vijftien jaar en 680 kinderen ouder dan zestien jaar. De landelijke richtlijnen voor de brede ondersteuning voor slachtoffers van het toeslagenschandaal worden aangevuld met een eigen Arnhemse Aanpak: werken vanuit vertrouwen, autonomie voor gezinnen zelf en een eigen inbreng van de mensen waar het om gaat. Een houding die werkt. Sinds de start van het Kinderopvangtoeslagteam in Arnhem, vanuit het sociaal wijkteam, hebben 795 (mogelijk) gedupeerde gezinnen zich met een hulpvraag gemeld. 
Arnhemse inzet voor kinderen en jongeren
Daarnaast heeft Arnhem ook een Lokaal Expertise Team dat zich inzet voor kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van het Kinderopvangtoeslagschandaal. Zij zetten zich in vanuit het hart van de wijk en kennen de leefwereld van de kinderen en jongeren waar het om gaat. Op dit moment worden er door het LET 300 kinderen en jongeren ondersteund en 135 ouders begeleid. Dat is veel hoger dan in andere gemeenten. In Arnhem bereikt het LET meer dan 50 procent van de jongeren, terwijl dit landelijk gemiddeld nog geen 10 procent is. 
Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks<br>
Wethouder Mark Lauriks
Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks