Protesten tegen straatintimidatie op 11 april

Foto: Merel Zuijderwijk

De Markt stond op zondag 11 april vol met mensen die protesteerden tegen straatintimidatie. Hun doel: de straat tot een veiliger plek te maken voor iedereen.

Door Merel Zuijderwijk

De organisatie van het protest had hartjes op de grond van het plein getekend op anderhalve meter afstand van elkaar, zodat het protest veilig kon verlopen.

Wat ze elke dag meemaken

De demonstratie was georganiseerd door Arnhemse studenten. Zij vonden het belangrijk bekend te maken wat ze elke dag meemaken. Dat houdt onder andere in dat ze niet normaal over straat kunnen lopen zonder dat er opmerkingen naar hun hoofd worden gegooid. Kartonnen borden waren bij de protesterenden te zien met de teksten: Veilig op straat, ik ook; Jouw lichaam behoort niemand anders toe; Educate your sons en We deserve to feel safe.

Ervaring met straatintimidatie

Er kwamen meerdere sprekers aan bod. Dat waren zowel mensen die onderdeel waren van organisaties tegen straatintimidatie als politici en slachtoffers van straatintimidatie. Deze mensen deelden op het podium hun eigen ervaring met straatintimidatie met de mensen op het plein. Het doel van al deze sprekers is het illegaal maken van straatintimidatie. Momenteel is racisme, het maken van beledigingen en aanranding wel verboden, maar straatintimidatie zoals fluiten of roepen naar voorbijgangers nog niet.

Straatintimidatie kost soms echt levens

De organisatie van het protest was zeer tevreden met de opkomst, in totaal waren er 450 mensen naar het protest gekomen. “Een grote gevarieerde groep met mensen kwam echt met dezelfde visie bijeen en dat voelde je sterk,” vertelt Sevgi Kaymak van de organisatie. Ook laat ze weten dat het protest organisatorisch erg goed verliep. “Iedereen hield zich aan de coronaregels en verliet het plein snel nadat het protest was afgelopen.” Kaymak vond zelf het protest erg indrukwekkend. Ze benadrukt dat straatintimidatie soms echt levens kost. Tijdens het protest waren er dan ook twee minuten stilte voor de overleden slachtoffers van straatintimidatie.

Onder de indruk van de verhalen

De mensen die geen bordje mee hadden genomen staken hun vuist in de lucht wanneer ze zich konden vinden in een uitspraak van een van de sprekers. “De momenten waarop het hele plein met een vuist in de lucht stond waren heel krachtig.” vertelt protesteerder Ronja Kooiman. Ze houdt zelf een bord in de lucht met daarop de tekst: Naar mijn respect kan je fluiten. Andere mensen uit de menigte lieten weten dat ze erg onder de indruk waren van de verhalen die verteld waren en het fijn vonden om te zien dat ze niet alleen staan in de strijd tegen straatintimidatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen