Bij aankoop nieuwe elektrische auto €4000 subsidie

Foto: Nieuws.nl

Voor het kopen of privé-leasen van een nieuwe elektrische auto kunnen consumenten €4000 aan subsidie aanvragen. Met de subsidieregeling, die vanaf 1 juli ingaat, hoopt het kabinet de aanschaf van elektrische auto’s te stimuleren.

Voor een tweedehands exemplaar is €2000 beschikbaar.

Drempel verlagen

“Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs,” zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu). Ze hoopt die drempel te verlagen met de subsidie.
De auto’s waar de subsidie voor opgaat moeten tussen de €12.000 en €45.000 waard zijn. Ze moeten ook op een volle accu zeker 120 kilometer kunnen rijden. Een voorwaarde is dat de auto enkele jaren van dezelfde eigenaar moet blijven. Eigenaren die binnen drie jaar van auto veranderen moeten een deel van de subsidie terugbetalen. Leasers krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Als zij het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie.

Tot 2025 €250 miljoen gereserveerd

Het kabinet had tot 2025 al €250 miljoen gereserveerd voor de regeling. Dat was afgesproken in het klimaatakkoord. Als het geld op is worden er ook geen nieuwe subsidies uitgegeven, aldus Van Veldhoven. Het subsidiebedrag voor de aankoop van nieuwe auto’s zal de komende jaren geleidelijk teruglopen. Dat komt doordat elektrische auto’s steeds goedkoper worden. Voor occasions blijft het bedrag €2000.

Behalen van klimaatdoelstellingen

Voorzitter Steven van Eijck is voorzitter van brancheorganisatie Rai Vereniging (Rijwiel en Automobiel Industrie). Die behartigt de belangen van onder andere ruim 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s en vrachtauto’s. Van Eijck is blij met de subsidieregeling voor particulieren. Hij noemt het “essentieel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.” Het is nodig om de particuliere automobilist te verleiden om elektrisch te gaan rijden. Van Eijck vindt het verder moeilijk te voorspellen hoe de markt gaat reageren op de subsidie. Hij wil dat de regering het mogelijk maakt dat de subsidiepot van volgend jaar eerder beschikbaar komt om te voorkomen dat mensen dit jaar misgrijpen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden