Bevrijdingsvuur trekt via Arnhem naar Nijmegen

Foto: Bridge to Liberation

Donderdag 6 februari trekt het bevrijdingsvuur van Wageningen via Arnhem naar Nijmegen. Daar zal het 75 uur branden als onderdeel van het jongerenprogramma Free Future.

De gehele week herdenken, beleven en bediscussiëren jongeren in Nijmegen het thema Vrijheid. Dit in het kader van Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid. Het is een non-stop festival waar vrijheid 75 uur lang onder de loep wordt genomen door jongeren van 16 tot 25 jaar oud. Ze gaan in op vragen als: wat heeft 75 jaar vrijheid hen gebracht en hoe denken zij over de toekomst?
Een onderdeel is het overbrengen van het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Nijmegen. Daar zal het 75 uur branden. Ook zullen er talloze activiteiten plaatsvinden om het vuur onder de naam Into the Fik.

Hardlopers doen ook Arnhem aan

Het vuur vertrekt donderdag 6 februari om 13.15 uur vanaf het vrijheidsmonument aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. In aanwezigheid van locoburgemeester Lara de Brito en Rudy de Jager, directeur van Wageningen45, zal Free Future-ambassadeur Emma Wortelboer vanuit een hoogwerker de vrijheidsfakkel aansteken. Daarna vertrekken tien jonge hardlopers met het vuur naar Nijmegen. Onderweg doen ze om 15.15 uur Arnhem aan.  De Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog en vertegenwoordigers van de gemeente Arnhem ontvangen hen bij Airborne at the Bridge.

Het vuur ontsteken

Vervolgens trekken de lopers naar Nijmegen, waar zij om 17.15 uur arriveren bij de Honig. Direct aansluitend dragen ze het vuur mee tijdens de Sunset March. Hierbij zal Emma Wortelboer ook meelopen. Na de Sunset March vertrekt het vuur naar de Honig, waar wethouder Noël Vergunst de lopers verwelkomt. Emma Wortelboer zal het vuur al vuurspuwend in de daarvoor bestemde schaal ontsteken.

Programma voor alle jongeren uit Gelderland

Het evenement Free Future bestaat uit workshops, lezingen, sport, spoken word, hip hop, dance, film, debatten, kampvuur, workshops en nog meer. De jongeren maken tijdens die week samen de balans op en geven hun geluid door aan 5 mei. Het event begeeft zich van 6 tot en met 9 februari over heel Nijmegen en is grotendeels gratis toegankelijk voor alle jongeren uit Gelderland (en daarbuiten).
Voor meer informatie en een compleet programmaoverzicht kijk je op: www.intothefuture.nu. Volg ook op Instagram en Facebook via intothefuture2020.

Een non-stop festival waar vrijheid 75 uur lang onder de loep wordt genomen door jongeren van 16 tot 25 jaar oud. Ze gaan in op vragen als: wat heeft 75 jaar vrijheid hen gebracht en hoe denken zij over de toekomst?

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden