Voormalig KEMA-terrein wordt vernieuwende woon- en werkplek

Foto: De Hes

Het voormalige KEMA-bedrijventerrein De Hes in Arnhems Buiten krijgt een natuurlijke, landschappelijke inrichting. Woningen en werkruimtes worden in compacte nederzettingen op de glooiende hellingen geplaatst.

Investeerder en ontwikkelaar Amvest legde het vernieuwende gebiedsconcept in een enquête en tijdens een bijeenkomst voor aan belangstellenden en omwonenden onder het motto ‘Proef De Hes’. Uit de reacties van de meer dan duizend deelnemers blijkt groot enthousiasme voor de landschappelijke inrichting.

Klingelbeek

De Hes is een prachtig, glooiend gebied in Arnhem West en Oosterbeek. Het verbindt de Utrechtseweg met de buurtschap Klingelbeek. Groen, bomen en de Slijpbeek krijgen in het nieuwe ontwerp de ruimte. Toekomstige bewoners beschikken over een eigen tuin in de vorm van een (dak)terras of veranda met uitzicht op en vrije toegang tot bos, park of beek. Door de woningen en werkruimtes aan en boven elkaar te plaatsen is het mogelijk enkele honderden woningen te ontwikkelen in alle prijsklassen van huur en koop. In onderzoek is een woontoren op de parkeerplaats naast popcentrum Jacobiberg, waarvoor verschillende modellen zijn gemaakt.

Arnhem en Renkum

Amvest werkt het gebiedsontwerp nu uit tot een masterplan en vervolgens een bestemmingsplan in nauw overleg met de gemeenten Renkum en Arnhem. De Hes ligt op beider grondgebied. Daarbij worden de suggesties en aandachtspunten van mensen en beide gemeenten in kaart gebracht. Het gaat om de ontsluiting van het gebied, de hoogte van de bebouwing, de gemeenschappelijke voorzieningen, co-housing, duurzaamheid en energie.

Natuur als leitmotiv

“Het is belangrijk dat er overeenstemming is over de basisinrichting voor het gebied,” zegt ontwikkelingsmanager Karst Hagedoorn van Amvest. “Nu gaan we kijken naar het precieze aantal woningen en werkruimtes. We onderzoeken of het haalbaar is om onderdak te bieden aan de tijdelijke activiteiten in het gebied, zoals popcentrum Jacobiberg, kunstencentrum en ateliers/werkplaatsen.”

“Daarnaast kijken we hoe je in dit gebiedsconcept naast je eigen privé-buitenruimte ook plekken maakt waar je (samen) kan zijn om met grotere gezelschappen bijvoorbeeld te picknicken. We zien een grote behoefte om ‘natuur’ tot leitmotiv te maken voor hoe je het gebied en de voorzieningen vorm geeft.”

Rust en ruimte

Tussen 7 november en 2 december namen 853 mensen deel aan een online enquête. 92 procent waardeert het gebiedsontwerp voor een modern en natuurlijk woon- en werklandschap. Zij vinden het goed (23 procent) of geweldig (69 procent).
Om van het landschap te genieten gaat de voorkeur uit naar open en natuurlijke erfafscheidingen. Privacy kan op eigen terras en balkon worden gevonden door een uitgekiende opstelling van woningen en (verhoogde) terrassen ten opzichte van elkaar.
Deelnemers kijken uit naar een natuurlijke woon- en werkomgeving. Op een schaal van 1 tot 5 waardeert men zowel een natuurlijke, bosrijke omgeving als een parkachtige omgeving met een 4,7. Een gecultiveerde omgeving scoort wat lager en krijgt gemiddeld een 3,6. Mensen kijken het liefst uit op de beek (40 procent), op de uiterwaarden (37 procent) of op bos (20 procent).
Het landschap op De Hes zou vooral rust en afzondering moeten bieden, vindt 61 procent. De helft vindt dat er daarnaast ruimte moet zijn voor ‘ontmoeten’.

Top 5

De top-5 van activiteiten die men graag wil in het openbaar gebied bestaat uit een natuurspeelplaats, een natuurzwembad, een beekbrug, een buurtcafé en horeca. Vier op de vijf deelnemers herkent zich in de doelgroepen die in de toekomstvisie staan omschreven.
In de huur- en koopsector is een brede belangstelling voor alle prijssegmenten.
De voorkeur voor woningtypen verschilt. 27% van de belangstellenden voor wonen en wonen/werken zoekt een eengezinswoning, 21% wil een vrijstaand huis. 19% is op zoek naar een appartement. 9% denkt aan een twee-onder-een-kapwoning. Eveneens 9% wil graag wonen in ‘cohousing’ met gelijkgestemden.

Wonen en werken

De combinatie van wonen en werken is gewild. Een derde van de belangstellenden wil wonen combineren met werken in een werkkamer of kantoor aan huis (37%), gedeelde werkplek (27%) of gezamenlijke werkplaats (26%).

Meer dan de helft van de belangstellenden voor wonen en werken (56%) staat positief tegenover gebruik van een deelauto.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden