Olifantkoe emigreert vanuit Zweden

Foto: Burgers' Zoo

Vandaag, vrijdag 23 augustus, arriveert een 51-jarige Azatische olifantenkoe uit de dierentuin van Kolmarden (Zweden) in Burgers’ Zoo. Dit oudere vrouwtje gaat in Arnhem een 53-jarige olifantenkoe gezelschap houden.

Na de euthanasie van een ander oud olifantenvrouwtje in april 2019 was de olifant tijdelijk alleen in het Arnhemse dierenpark.

Afwachten met veel geduld

Omdat oudere olifantenvrouwtjes vaak een erg dominant karakter hebben, zijn introducties niet eenvoudig. Vanwege hun hoge intelligentie, karakter en sterke persoonlijkheid, is een introductie stapsgewijs  opgebouwd. Eerst kunnen de dieren elkaar alleen zien en ruiken op een korte afstand. Als dat goed verloopt, mogen ze van elkaar in twee verschillende verblijven verder aan elkaar wennen. Dit gaat door middel van slurfcontact en andere uitwisselingen. Wanneer dat proces ook naar wens verloopt, kan de daadwerkelijke introductie voorzichtig gepland worden.

Bijzondere rol

Burgers’ Zoo neemt een bijzondere rol in binnen het Europese fokprogramma voor Aziatische olifanten. Het Arnhemse dierenpark vangt oudere, vaak zeer dominante, olifantenvrouwtjes op, zodat andere dierenparken fokgroepen kunnen houden. Bij olifanten worden familiegroepen vrouwtjes met hun jongen namelijk aangestuurd door een dominante, oudere olifantenkoe. De ‘oudere dame’  heeft veel invloed op het gedrag van de groepsgenoten. Zij kan bijvoorbeeld paringen voorkomen tussen mannetjes en jongere olifantenkoeien in haar groep. Volwassen mannen leven hoofdzakelijk solitaire en zwerven rond verschillende groepen vrouwen met jongen.

www.burgerszoo.nl/nieuws/2019/08/zweedse-olifant-emigreert-naar-het-zuiden 

Bron: Burgers'Zoo

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden