Tips tegen wespenoverlast

Foto: Pixabay

Wespen zijn nuttige insecten. Ze vangen vliegen en muggen, maar gaan in deze tijd van het jaar ook op zoek naar andere lekkernijen, zoals zoetigheid en vlees.

Heb je last van wespenoverlast? Hier zijn een paar tips.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals het spreekwoord zegt, voorkomen is beter dan genezen. Dus houd je afvalbakken gesloten. Leeg ze zo snel mogelijk. Wat ook helpt is  horren voor je ramen en deuren.

Een wesp binnenshuis is vervelender dan buitenshuis. Maar binnen of buiten, blijf vooral kalm en wapper niet –of niet teveel- met je handen. Verplaats je langzaam. Blazen kan soms ook helpen. In huis kun je proberen die enkele wesp te vangen met een glas en een plat stuk karton dat je onder het glas schuift. Zorg van tevoren dat een raam of deur open is en laat de wesp vrij.

Vallen gemaakt van flessen van Radler of limonade trekken alleen nog maar meer wespen aan. Als je zulke vallen toch wilt gebruiken, zet ze dan ergens ver weg, zoals in je tuin. Op je terras is te dicht bij en niet verstandig.

Wespennest vinden in de buurt

Wespennesten kun je vinden in huis of buiten. Denk aan een spouwmuur of zolder, of buiten in oude bomen, tuinhuisjes, schuren, daken en dakgoten. Er zijn ook soorten die hun nesten ondergronds bouwen.

Vind je een wespennest? Blijf dan zo ver mogelijk uit de buurt van dit nest. Houd ook je kinderen en huisdieren bij het nest weg. Neem meteen contact op met een professionele ongediertebestrijder.

Heel belangrijk is dat je de opening van het nest niet dicht maakt. Als de wespen in paniek raken, dan boren zich zo door het nest heen. Als ze eenmaal een uitweg hebben gevonden zullen ze zich overal gaan verspreiden. Zo ontstaat een zeer gevaarlijke situatie.

En: het gaat over. Augustus is meestal de maand met de meeste wespen. Nog een paar weken en we hebben het ergste weer gehad!

0