Pleijroute vanaf vandaag twee weken afgesloten

Foto: provincie Gelderland

Vanaf vandaag is de Pleijroute (N325) twee weken lang afgesloten. Ook wegwerkzaamheden aan de Apeldoornsewe en de A325 Arnhem-Nijmegen gaan de komende anderhalve maand voor de nodige problemen zorgen.

Vandaag stonden er de hele dag al lange files in en rondom Arnhem. Doordat de omleiding door de Arnhemse binnenstad loopt, worden dieselvoertuigen in deze periode niet beboet.

Pleijroute, A325 Arnhem-Nijmegen en Apeldoornseweg

Van 8 juli tot 25 augustus werkt provincie Gelderland aan het onderhoud van de Pleijroute (N325) en de A325. De asfaltlaag wordt vervangen én de vangrail gerenoveerd. Aan de Pleijroute (N325) komen ook vier nieuwe pechhavens.

Van 7 t/m 11 juli is de Apeldoornseweg vanuit het noorden bij Park Sonsbeek afgesloten voor alle verkeer. De Apeldoornseweg ondergaat op dit moment een totale reconstructie vanaf de brug over de Cattepoelseweg tot aan de spoorbrug bij de Sonsbeeksingel.

Op de fiets en met het openbaar vervoer

De impact van de werkzaamheden raakt de hele regio Arnhem-Nijmegen vanwege de wegafsluitingen op een van de drukste snelwegen (A325) en provinciale wegen, de Pleijroute (N325) van Nederland. Automobilisten kunnen zelf meehelpen om de filedruk zo laag mogelijk te houden én de veiligheid voor weggebruikers en wegwerkers te bewaken.

Het advies is om alternatieven zoals de fiets, openbaar vervoer te gebruiken als dat kan, alleen gebruik te maken van de officiële omleidingsroutes en rekening te houden met een vertraging van 15 tot 20 minuten bij het inplannen van de reistijd.

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats op de A325 van knooppunt Ressen tot Nijmeegseplein (Arnhem – GelreDome) N325 van Nijmeegseplein in Arnhem tot knooppunt Velperbroek (A12 – Pleijroute). Er wordt 7 dagen per week gewerkt. Ook ’s nachts. Het werk wordt uitgevoerd in drie fasen.

Snelheid naar 70 km per uur

Tussen 24 juni en 4 oktober gaat de snelheid op de A325 terug van 100 naar 70 km/uur. Dit is een permanente, verplichte snelheid die zowel overdag als ‘s nachts geldt. Dit is een veiligheidsmaatregel voor weggebruikers én wegwerkers. Hierop wordt op de gebruikelijke manier gehandhaafd. Deze maatregel hangt samen met de afsluitingen en de plaatsing van de barriers op de weg die tijdelijk de vangrail vervangen. Hierdoor wordt de weg smaller.

Eén zomer overlast bewuste keuze

In de regio zijn meerdere werkzaamheden zoals de werken aan de Waalbrug (Nijmegen) en de Apeldoornseweg in Arnhem. De voorbereiding voor de werkzaamheden zijn een jaar geleden gestart. Onderdeel hiervan is nauw overleg met de andere wegbeheerders.

Er is bewust gekozen om de werkzaamheden niet achter elkaar uit te voeren maar in één keer in één zomer. In de zomervakantie is er minder verkeersdrukte (15 procent minder voertuigen) De planning tussen de wegbeheerders is goed afgestemd waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met onvoorziene omstandigheden.

Uitgebreid verkeersmanagement

Vanwege de impact van de werkzaamheden op de doorstroming in de regio is het verkeersmanagement intensief geregeld. Zo wordt via detectielussen in de weg het verkeer voortdurend gemonitord waardoor kan worden bijgestuurd. Bijvoorbeeld met de verkeersregelinstallaties.

Verkeersregelaars worden waar nodig ingezet. Het incidentenmanagement wordt geïntensiveerd zodat bij calamiteiten auto’s of vrachtwagens nog sneller van de weg afgehaald kunnen worden. De communicatie wordt zo breed mogelijk ingestoken zowel digitaal, in gesprekken met diverse organisatie en belanghebbenden, met bebording langs de weg en de navigatieopties om iedereen zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden.

Uit de auto en op de fiets

De A325 en de N325 en Apeldoornseweg, vormen belangrijke verbindingen in de regio en naar andere delen van het land. Bovendien is de N325 met 80.000 voertuigen per dag de drukste N-weg van Nederland. Er zijn snelwegen die minder druk zijn. Deze hoeveelheid auto’s, de aansluitingen op de bedrijventerreinen én de Andrej Sacharovbrug maken het werk complex.

Hinder is op geen enkele manier te vermijden. Wel te verminderen. Daar kunnen automobilisten en bedrijven een belangrijke rol in spelen.

Tussen Arnhem en Nijmegen ligt de snelle fietsroute RijnWaalpad. In de periode van de wegwerkzaamheden is het waarschijnlijk dat de fietstijd korter is dan de reis met de auto. Met de fiets langs de file is dan een aantrekkelijke optie. Met werkgevers wordt overlegd over planning van werk in deze periode en hoe zij personeel kunnen stimuleren op de fiets te stappen, thuis te werken als dat kan of andere maatregelen te nemen.

De trein is een aantrekkelijk optie in combinatie met bus of ov fiets in deze periode. Zeker omdat de treinen minder druk zullen zijn vanwege de vakanties.

Goed plannen, geduld en veiligheid

Het advies aan iedereen is om goed rekening te houden met de werkzaamheden, veilig te blijven rijden en geduld te hebben. De overlast duurt één zomer. Daarna is de weg weer spic en span wat bijdraagt aan de veiligheid en de doorstroming.

Informatie website

Op de website gelderland.nl/a325-n325 is alle informatie te vinden. Actuele informatie over de afsluitingen is te vinden op bereikbaargelderland.nl. Kijk voor meer informatie over de wegwerkzaamheden rond de Apeldoornseweg op: arnhem.nl/stad_en_wijken/projecten/Herinrichting_Apeldoornseweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen