Veenendaal zoekt Arnhemse oud-evacuees Market Garden

Foto: P-J-de-Booys-Gelders-Archief.jpg

In september is het 75 jaar geleden dat in onze regio Operatie Market Garden plaatsvond. Weinig mensen weten dat Veenendaal na de slag veel vluchtelingen opnam.

Aan dit bijzondere stuk geschiedenis wijdt het gemeentearchief van Veenendaal in oktober een lezing en een tentoonstelling.

Opvang in werkkampen

Toen Operation Market Garden mislukte is het gebied Arnhem – Wageningen – Ede geëvacueerd. Veenendaal bood in oktober 1944 onderdak aan ongeveer 10.000 mensen uit die regio. Veel van hen zijn tot het einde van de oorlog gebleven. De vluchtelingen werden in 1944 en 1945 ingekwartierd bij inwoners in Veenendaal en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg.

Foto’s en voorwerpen

De organisatie van de tentoonstelling over dit bijzondere stukje geschiedenis is op zoek naar mensen die daar verhalen over kunnen vertellen. Die verhalen en ook foto’s en spullen uit die tijd willen zij graag gebruiken voor de lezing en de tentoonstelling.

Bent u of ent u iemand die in Veenendaal opgevangen is geweest? Neem dan contact op met gemeentearchief Veenendaal via [email protected] of (0318) 538 733.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden