Proef met gratis grofvuil ophalen in drie wijken

Foto: gemeente Arnhem

In de wijken Geitenkamp, Arnhemse Allee en Malburgen houdt de gemeente de komende periode een proef met het gratis laten ophalen van grofvuil. De gemeente wil met de proef onderzoeken of dit bijdraagt aan een schonere openbare ruimte.

Na de proefperiode wordt bepaald of er voor heel Arnhem een vervolg komt. Inwoners uit de deelnemende wijken worden persoonlijk geïnformeerd over de proef.

Ondergrondse containers

In Arnhem kunnen huishoudens gebruik maken van ondergrondse containers voor hun restafval. Het voordeel van deze ondergrondse containers is dat inwoners op elk gewenst moment van hun restafval af kunnen. De containers zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar.

Zwerfafval

In de praktijk blijkt de omgeving van de ondergrondse container in sommige gevallen een broedplaats van (zwerf)afval. Het opruimen van dit gedumpte afval kost de gemeente, en daarmee indirect de inwoners, veel geld. Afgelopen maanden is bij alle ondergrondse containers in Arnhem in kaart gebracht hoe schoon of vuil de omgeving was. In de geselecteerde wijken Geitenkamp, Arnhemse Allee en Malburgen werd regelmatig grofvuil aangetroffen bij ondergrondse containers. Dat is de reden om juist in deze wijken met de proef te starten.

Soorten proeven

Er worden twee soorten proeven uitgevoerd met het gratis ophalen van grofvuil. In de wijken Geitenkamp en Arnhemse Allee kunnen inwoners op drie vaste dagen, 6 juni, 27 juni en 18 juli, gratis hun afgedankte spullen aanbieden. Na telefonisch melden neemt de kraakperswagen van SUEZ de spullen mee. In de wijk Malburgen kunnen bewoners in de periode van 17 juni tot 18 oktober maximaal 3 keer telefonisch een afspraak maken om grofvuil gratis op te laten halen. Zij spreken zelf een ophaaldag af.

Grofvuil

Voor alle huishoudens die niet in de 3 proefwijken wonen geldt dat zij grofvuil, zoals een versleten bank, oude vloerbedekking of een kapotte fiets zes keer per jaar kosteloos naar het afvalbrengstation kunnen brengen. Voor het laten ophalen van grofvuil geldt een tarief van € 36,50 per m3. Inwoners in het bezit van een GelrePas kunnen altijd twee keer per jaar gratis hun grofvuil laten ophalen door SUEZ. Elektrische apparaten, zoals een wasmachine of televisie, horen niet bij grofvuil en kunnen gratis naar 2Switch worden gebracht.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden