Nederlands Openluchtmuseum opent Fairtrade café

Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Een unieke locatie in het Nederlands Openluchtmuseum waar het verleden, heden en de toekomst van koffie wordt getoond, verteld en geproefd. Dinsdag 28 mei zijn de deuren officieel geopend van het Fairtrade café voor het publiek. 

Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee behoren Nederlanders tot de grootste koffieleuten ter wereld. Maar weinig mensen drinken helemaal geen koffie. Per dag gaat er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie doorheen. Op jaarbasis drinken we per persoon ongeveer 150 liter koffie. Dat is nogal wat. Maar wie weet nu exact waar de koffie vandaan komt? En welke rol hebben de Nederlanders de afgelopen eeuwen gespeeld in het vergaren van koffie?

Zaanse plein

Aan het Zaanse Plein in het Nederlands Openluchtmuseum is samen met koffiebranderij Peeze en Max Havelaar, het Fairtrade café gerealiseerd. Woning Krommenie, een 17-eeuws pand, heeft zijn deuren geopend voor het publiek. In de woning wordt het verhaal verteld van de herkomst van koffie, de koffieboeren de plantages en het proces van koffie branden. Maar natuurlijk wordt er ook dagelijks de lekkerste koffie bereid!

Gruwelijk Lekker

Het Nederlands Openluchtmuseum laat een stukje ‘koffie geschiedenis’ zien met de Canon van Nederland en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker. De Canon van Nederland toont de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Gerelateerd aan koffie zijn de Canonvensters Max Havelaar, VOC en slavernij van importantie. Gruwelijk lekker is een thematentoonstelling die de tien belangrijkste ingrediënten uit de afgelopen eeuwen toont; zo ook de boon. Het Fairtrade café biedt bezoekers nu de mogelijkheid om de geschiedenis maar ook de toekomst van koffie in te duiken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden