Alucha Recycling Technology wint Paint the Future Award

Foto: Hans Cool

Alucha Recycling Technology uit Arnhem won op 19 mei de Paint the Future Award. Deze werd uitgereikt door de CEO van Akzo Nobel.

Dit verf- en coatingbedrijf schreef eerder dit jaar de challenge uit waar 160 startups van over de hele wereld aan meededen.

Het Arnhemse Alucha – gevestigd op Industriepark Kleefse Waard – ging er met de hoogste prijs in de categorie ‘Circulair Solutions’ vandoor. Samen met Akzo Nobel gaat Alucha de komende jaren hun technologie om calciumcarbonaat terug te winnen uit afval toepassen in de verfindustrie.

Circulaire technologie

Calciumcarbonaat wordt op grote schaal uit groeves gewonnen. Alleen al in Europa kun je er om de dag de Amsterdam Arena compleet mee vullen. Calciumcarbonaat is toepasbaar in vele producten; van tapijten tot tandpasta en van papier tot verf. Na gebruik door de consument belanden deze producten op de vuilstort of in de verbrandingsoven. Dan gaat ook het calciumcarbonaat verloren.
Alucha ontwikkelde de afgelopen jaren  een technologie om calciumcarbonaat terug te winnen uit afval van de papierindustrie. Daarmee wordt calciumcarbonaat circulair. De stof kan dan weer opnieuw gebruikt worden in bijvoorbeeld verf.

De challenge

Akzo Nobel schreef een challenge uit onder de naam ‘Paint the Future’. Van de ca 160 inschrijvingen van over de hele wereld werd Alucha samen met twintig andere bedrijven voor de Challenge geselecteerd. In de afgelopen dagen lichtten experts van Akzo Nobel de oplossing van Alucha door en riepen het bedrijf uit tot winnaar in de categorie ‘Circulair Solutions’. Samen werken ze verder aan het gebruik van het circulaire calciumcarbonaat in de producten van Akzo Nobel. Een prestatie waar Alucha erg trots op is.

Industriepark Kleefse Waard

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is de vestigingsplaats van Alucha. Kevin Rijke, directeur van IPKW: “Als park richten we ons op innovatie en schone technologieën. Dit project sluit daar fantastisch op aan en we zijn er trots op dat zulke innovaties hier ontstaan.”

Foto vlnr: Anton Bijl (Project Engineer Alucha), Gijs Jansen (CEO Alucha), Thierry Vanlancker (CEO Akzo Nobel), Hans Cool (CFO Alucha), Klaas Kruithof (CTO Akzo Nobel)

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden