Gezocht: jongeren met schulden

Foto: Gemeente Arnhem

Presikhaaf University, Stichting Jam en AM-Supportteam gaan samen een jongerennetwerk opzetten waarmee ze schulden bij jongeren proberen te voorkomen. De gemeente Arnhem ondersteunt ze daarbij. Dat kan dankzij een gift van 1 miljoen euro van de Dullertsstichting.

Jongeren met schulden vinden het niet makkelijk om zich te melden bij de reguliere hulpverlening. Daardoor krijgen ze te laat hulp, of helemaal niet. Dit nieuwe jongerennetwerk gaat deze jongeren proberen te bereiken. Dat doen ze met rolmodellen en ervaringsdeskundigen. Uit gesprekken met jongeren met schulden, blijkt dat dit bij hen goed kan werken.

Actief op zoek

Er komen geen nieuwe manieren om schulden te voorkomen of op te lossen. Daarvoor bestaan al genoeg trajecten in Arnhem. Eerder dit jaar riep de gemeente ook al een ‘jongerenperspectieffonds’ in het leven, dat bedoeld is om schulden bij jongeren op te lossen, zodat schulden een goede toekomst niet meer in de weg staan. Het jongerennetwerk gaat er vooral voor zorgen dat jongeren met schulden van deze dienstverlening gebruik kunnen maken.

Jongeren kunnen zich melden, maar de aanpak kenmerkt zich juist doordat men actief op zoek gaat naar jongeren met schulden. Via contacten op de straat, op school, op sportclubs en online. Op die manier kunnen we jongeren bereiken die nu juist buiten beeld blijven omdat zij dus niet ‘buiten’ te vinden zijn.

Belevingswereld

De deelnemende organisaties worden door jongeren niet gezien als ‘officiële instanties’, maar juist als mensen die dicht bij hun belevingswereld staan. Ze komen zelf uit Arnhem, zijn bekend in hun wijken en worden gezien als rolmodellen. Samen beschikken zij al over een groot en zeer divers netwerk onder jongeren. Jongeren voelen zich hier op hun plek.

Deelnemende organisaties

Presikhaaf University biedt leerlingen uit Presikhaaf huiswerkbegeleiding en sportactiviteiten aan. Presikhaaf University bestaat uit 50 vrijwilligers die leerlingen begeleiding bieden. Samen versterken zij de wijk Presikhaaf en bieden kinderen en jongeren gelijke kansen.

Stichting JAM zet zich in voor jonge moeders in de leeftijd van 16 tot en met 27 jaar uit Arnhem en omstreken. Ze bieden jonge moeders begeleiding en hulp.

Het AM-Supportteam is een jongerenondersteuningsorganisatie die op een effectieve manier sport (voetbal) weet te verbinden aan sociale, educatieve en maatschappelijke initiatieven om jongeren hierdoor meer of betere kansen te bieden.

De Dullertsstichting helpt mensen met weinig financiële middelen hun leven op de rit te krijgen. Particulieren met een te krap budget, die buiten hun schuld in deze situatie verkeren, kunnen bij de stichting aankloppen. Daarnaast biedt de stichting ondersteuning aan diverse instellingen, waaronder zorg- en welzijnsorganisaties, dagopvang, wijkorganisaties en vakantiekampen.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden