Inspectie roept bloeddrukmedicijnen met Iosartan terug

Foto: Pixabay

De gezondheidsinspectie roept een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terug. De medicijnen kunnen de mogelijk kankerverwekkende stof NMBA bevatten.

De chemische stof (NMBA) werd in een beperkt aantal partijen van de medicijnen aangetroffen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het gaat om de registratiehouders losartan Apotex en losartan Accord. Volgens de inspectie kregen maximaal 16.000 patiënten de mogelijk verontreinigde medicijnen.

Iosartan

De hoeveelheden van deze chemische stof die in losartan zijn gevonden zijn volgens de inspectie zeer gering. “De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is dan ook erg klein.”

Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Patiënten die verontreinigde medicijnen gebruiken worden hierover benaderd door hun apotheker. Zij kunnen hun medicijnen dan omruilen. De inspectie benadrukt dat patiënten niet uit zichzelf moeten stoppen met de medicijnen.

Irbesartan

De gezondheidsinspectie maakte ook bekend dat enkele partijen van het bloeddrukmiddel Irbesartan van de firma Focus Care Pharmaceuticals de kankerverwekkende stof NDEA bevatten. Deze medicijnen kwamen in 2017 op de markt, maar zijn al geruime tijd niet meer verkrijgbaar in Nederland. “Daarom kunnen we ze niet meer terugroepen. Patiënten hoeven geen actie te ondernemen.” In Irbesartanproducten die nu in Nederland op de markt zijn, zijn geen verontreinigingen aangetroffen.

De inspectie zegt in de afgelopen periode regelmatig vragen te hebben gekregen van patiënten en behandelaars over mogelijke verontreinigingen van Irbesartan. “Ten tijde van deze vragen was deze verontreiniging nog niet bekend. Omdat dat inmiddels wel duidelijk is, vinden we het belangrijk om dit nu bekend te maken”, aldus de IGJ.

Hartmedicatie

De gezondheidsinspectie riep eind vorig jaar vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Toen werd de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen. Eerder vorig jaar vonden al twee terugroepacties plaats voor valsartan. Dat medicijn was vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend.

Bron: Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden