De Eetwissel: Laat je niet gek maken: zet kleine stapjes

Foto:

Het Voedingscentrum introduceert de Eetwissel. Met een Eetwissel maak je een stapje binnen wat je nu al eet en drinkt.

Je neemt bijvoorbeeld een keer een glas water of thee in plaats van cola. Of je kiest voor dat volkorenbroodje en niet voor het witte bolletje. Met elke Eetwissel zorg je vandaag al beter voor jezelf en het milieu. Jij kiest, elke dag opnieuw.

Uitdaging

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Er is geen instant oplossing. Het zit ‘m in je gewoontes. Die pas je niet 1-2-3 aan, want grote veranderingen hou je moeilijker vol. Zet daarom kleine stapjes. Maak kleine eetwissels binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu en daar mag je best trots op zijn.

De boodschap bij de Eetwissel van het Voedingscentrum? Laat je niet gek maken! En zet kleine stapjes.

1) Ga van ongezond naar gezond

Ken je de Schijf van Vijf? Daarin staan gezonde producten. Met deze Eetwissel ga je van iets dat niet in Schijf van Vijf staat, naar iets dat wel in de Schijf van Vijf staat. Denk aan: van frisdrank naar water, van sap naar thee, van koek naar fruit of van witbrood naar volkorenbrood.

2) Schuif op naar minder ongezond

Met deze kleine Eetwissel schuif je op van ongezond naar minder ongezond. Zo kun je schuiven van een donut naar een koekje, van roomijs naar een waterijsje of van chocoladepasta naar appelstroop.

3) Neem een kleinere portie

Een Eetwissel kan ook een stapje naar een kleinere portie zijn. Van een hele zak naar een klein bakje chips. Van ‘large’ of ‘medium’ frisdrank naar ‘small’. Een kleine friet in plaats van een grote friet. Van een grote roze koek naar een mini-variant. Enzovoorts.

4) Wissel van dier naar plant

Je kunt ook een stapje maken van een keer vlees naar bijvoorbeeld noten, kidneybonen, bruine bonen, kikkererwten, linzen of tofu. Of van een keer vleeswaren op brood naar iets van een plant, denk aan pindakaas, plakjes komkommer, plakjes banaan of hummus.

Er staan een aantal voorbeelden van Eetwissels voor je op de website van het Voedingscentrum. Swipe en kies welke wissel bij jou past.

 

Lees ook: Gezond eten en leven verminderd medicatie helft diabetes type 2 patiënten

Lees ook: Gezond eten en leven verminderd medicatie helft diabetes type 2 patiënten

Reacties

0