Handhaving milieuzone Arnhem met camera’s

Foto: arnhem.nieuws.nl

De gemeente Arnhem gaat op de centrumring cameratoezicht met automatische kentekenherkenning inzetten om vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad te weren. In de binnenstad is sinds juli 2014 een milieuzone voor vrachtverkeer ingesteld. Chauffeurs met vrachtwagens die minder schoon zijn dan categorie Euro IV mogen er niet in, doen zij dat toch dan lopen zij het risico op een boete van 230 euro.

“De gemeente Arnhem gaat voor schone lucht en gezonde longen”, vertelt wethouder Henk Kok. “Daar wordt hard aan gewerkt, kijk bijvoorbeeld naar onze trolleybussen en binnenkort rijden we als gemeente in onze eerste auto op waterstof. Grote vervuilers willen we weren en cameratoezicht is hiervoor een effectieve methode.”

arnhemmilieuzonePrivacy
Het systeem voor automatische kentekenherkenning kost ruim vier ton en wordt Europees aanbesteed. De verwachting is dat het in het najaar van 2015 in gebruik kan worden genomen. Arnhem waarborgt de privacy van de vrachtvervoerders en geeft aan geen gegevens te gaan bewaren. Van overtreders worden de gegevens doorgespeeld aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Effect verhogen
Op dit moment wordt de milieuzone gehandhaafd door Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) die aan de hand van foto’s een handmatige controle uitvoeren. Als een vrachtwagen niet schoon genoeg is én geen ontheffing heeft, maken ze een proces-verbaal op. Dit is omslachtig en leidt ook tot een lage pakkans, met het cameratoezicht wil de gemeente de effectiviteit van de milieuzone verhogen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen