Tachtig jaar PGEM naar het Gelders Archief

Foto: Arnhem Nieuws

De PGEM wordt gezien als een icoon uit de provinciale energiegeschiedenis, het archief van bijna 80 jaar bestaat vooral uit technisch materiaal, waaronder ook verschillende tekeningen, films, video’s en vele glasnegatieven en foto’s. De Provincie Gelderland heeft financiĆ«le middelen beschikbaar gesteld om het archief van deze historische energietransporteur te inventariseren en te ontsluiten.

De NV Provinciale Gelderse Elektriciteits-Maatschappij (PGEM) werd in 1915 opgericht door de Provincie Gelderland en enkele Gelderse gemeenten. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het elektriciteitsnet in Gelderland. In 1923 kreeg de PGEM ook toestemming om zelf energie op te wekken, onder meer door de latere Centrale Gelderland, een elektriciteitscentrale in Nijmegen. PGEM is in 1994 opgesplitst in twee bedrijven: energieleverancier NUON en energienetwerkbedrijf Alliander.

Het archief van PGEM heeft jarenlang in de bunker Diogenes in Schaarsbergen gestaan en vervolgens nog een tijdje in een hal in Leeuwarden. Alliander heeft het PGEM-archief aan de Provincie Gelderland geschonken om het op te laten nemen in de provinciale archiefbewaarplaats, het Gelders Archief.

Kijk voor meer info op: www.geldersarchief.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen