Koning en president Polen bij herdenking Operatie Market Garden in Driel

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade haar bijdrage leverde aan de Slag om Arnhem. De herdenking in Driel op zaterdag 20 september wordt bijgewoond door Koning Willem-Alexander, president Komorowski van de Republiek Polen en minister-president Rutte. 

De ongeveer 1500 Poolse militairen werden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 ingezet om vanuit de omgeving van Driel de Britse eenheden in met name Oosterbeek te ondersteunen. De parachutisten landden in de omgeving van het dorp en destijds is een vriendschappelijke band ontstaan tussen de inwoners van Driel en de Poolse parachutisten. 
In september 1945 hebben de inwoners van Driel de graven van alle Poolse gesneuvelden geadopteerd. Sinds 1946 worden in Driel herdenkingen van de Poolse strijd georganiseerd. Jaarlijks is ook een groep Poolse veteranen aanwezig. Dit jaar wonen twaalf Poolse veteranen de herdenking bij.
Herdenkingsprogramma
In Driel is rond de 70e herdenking van de Slag om Arnhem een programma opgesteld. De organisatie is in handen van Stichting Driel-Polen:
Donderdag 18 september 2014
13.30 uur opening van Informatiecentrum in R.K. kerk, Kerkstraat 27, Driel
15.30 uur oversteken Rijn met bootjes bij veerpont Driel / Oosterbeek door Liberation Task Force i.s.m. Koninklijke Landmacht
20.00 uur concert verzorgd door Promyki Cracowa met medewerking van o.a. de koren van beide kerken in Driel, Cantorije, Impuls en Enjoy
Vrijdag 19 september 2014
‘s Ochtends bezoek door basisscholen aan basiskamp Liberation Task Force in weiland bij veerpont Driel
Zaterdag 20 september 2014
13.30 uur dropping parachutisten aan Boltweg te Driel
15.00 uur herdenking en kranslegging op Polenplein.
Na afloop van herdenking samenkomst in zalencentrum Oldenburg te Driel
17.45 uur kerkdienst in R.K. kerk te Driel
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden