Unieke verjaardag gorillatweeling Burgers’ Zoo Arnhem

Foto:

Vrijdag 13 juni 2014 is de gorillatweeling in Koninklijke Burgers’ Zoo te Arnhem één jaar geworden. Het is voor het eerst in Europa dat het een gorillamoeder gelukt is de tweeling zonder mensenhulp groot te brengen.

Vrijdag 13 juni 2013 in de vroege ochtend ontdekten de dierverzorgers van Koninklijke Burgers’ Zoo dat gorillamoeder N’Gayla niet één, maar twee jongen had gekregen. Gorillatweelingen komen zelden voor: sinds 1962 zijn er (inclusief de Arnhemse tweeling) slechts 10 tweelingen in alle Amerikaanse en Europese dierentuinen bij elkaar geboren. Alleen in Atlanta Zoo (USA) slaagde een moeder er tot dusverre in om zonder tussenkomst van de dierverzorgers zelfstandig haar beide jongen groot te brengen. 
Vrijdag 13 juni 2014 is de Arnhemse tweeling één jaar oud en scoort de ervaren gorillamoeder N’Gayla op dit aspect de Europese primeur! Om het heugelijke feit te vieren, trakteerden de dierverzorgers de gorillagroep op een kleurrijke groentetaart. 
Twee-eiig treintje
De gorillatweeling is twee-eiig: het mannetje heet N’Kato en het vrouwtje is N’Hasa gedoopt. De eerste weken droeg moeder N’Gayla de jongen meestal op haar borst, waarbij de jongen wisselend aan de linker- en aan de rechterkant een tepel kregen aangeboden. Nu de jongen een jaar oud zijn, beginnen ze voorzichtig wat vast voedsel mee te eten. Wanneer N’Gayla de tweeling op haar rug draagt, zitten de twee jonge gorilla’s als een treintje achter elkaar waarbij ze moeders dichte vacht stevig vasthouden. 
Recordaantal gorillajongen
Nooit eerder in zijn 100-jarige geschiedenis heeft het Arnhemse dierenpark zes jongen tegelijkertijd in de gorillagroep gehad. Niet alleen voor de moeders zelf is het opvoeden van de jongen een leerzame ervaring, maar ook voor de oudere gorillajongen in de groep levert de komst van de nieuwkomers belangrijke levenslessen op. De nieuwsgierige halfwasgorilla’s leren veel van het observeren hoe de ervaren gorillavrouwen hun jongen opvoeden. Bovendien mogen ze onder het waakzame oog van de moeders regelmatig zelf experimenteren met de jongste aanwinsten. De ervaring die de puberende dieren opdoen met het zorgen voor gorillajongen is bijzonder waardevol wanneer ze later zelf jongen krijgen.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen