Beschermers leeuwen, kikkers en albatrossen in de prijzen bij Future For Nature

Foto:

Stichting Future for Nature steunt elk jaar drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers in de wereld met een geldbedrag van 50.000 euro. Het prijzengeld gaat niet naar grote, kapitaalkrachtige organisaties, maar naar winnaars die het verschil voor de toekomst maken. Op 25 april presenteren de winnaars van 2014 hun werk en ontvangen zij de prijs uit handen van Iain Douglas-Hamilton in Koninklijke Burgers’ Zoo te Arnhem.

Voor deze bevlogen winnaars betekent de prijs dikwijls een (inter)nationale doorbraak. De bekendheid geeft hen gemakkelijker toegang tot beslissers en geldschieters. De winnaars zijn altijd jonger dan 35 jaar. Het Arnhemse dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo is hoofdsponsor van Stichting Future for Nature. Directeur Alex van Hooff over deze steun: “Moderne dierenparken hebben niet alleen een belangrijke taak in het goed beheren en in stand houden van dierentuinpopulaties, maar zeker ook in het behoud van natuurgebieden verspreid over de wereld door middel van actieve natuurbescherming. Om die taak uit te voeren is een nieuwe generatie natuurbeschermers nodig.”
Winnaars Future For Nature 2014
De Amerikaans Egyptische Leela Hazzah werkt in Kenia samen met de Masai om leeuwen te beschermen. Masai doodden leeuwen om hun kuddes te beschermen. Met de aanpak van Hazzah zijn verschillende Masai-mannen nu actief als ‘leeuwen beschermers’. De mannen gaan op pad met zendertjes om leeuwen te lokaliseren en herders te waarschuwen als deze Koninklijke dieren in de buurt van de kuddes komen. 
De Ghanese Caleb Ofori Boateng zet zich in voor de bescherming van de bedreigde Togo slippery frog, een kikkersoort. Het gebied waar de kikkers leven wordt bedreigd omdat men daar mijnbouw wil gaan plegen. Maar ook de bevolking is een bedreigende factor: zij eten de kikkers. Caleb gebruikt de kerkdiensten en de lessen op school om mensen te informeren over het nut van de kikker voor het eco-systeem en de noodzaak om deze te beschermen. 
Bronwyn Maree, uit Zuid-Afrika, werkt aan veranderingen in de visserij om sterfte onder de albatrossen terug te dringen.  Met de vissers werkt zij aan nieuwe vistechnieken zodat alleen de vis wordt gevangen en de albatros niet stikt in vishaakjes. 
Voorbeeldfunctie
In elke sector zijn inspirerende mensen nodig die een voorbeeldfunctie vervullen. In de natuurbeschermingswereld zijn deze mensen, internationale beroemdheden, op leeftijd. Denk aan Sir David Attenborough, Dr. Jane Goodall en Dr. Iain Douglas-Hamilton. Future for Nature ziet hen als voorbeeld voor de nieuwe generatie natuurbeschermers. 
Zowel Attenborough als Goodall zijn in het verleden aanwezig geweest bij de Awards en dit jaar komt Iain Douglas-Hamilton. Hij overhandigt de prijzen aan de winnaars en geeft daarmee symbolisch de fakkel door: van de oudere generatie natuurbeschermers naar de nieuwe generatie. 
Iain Douglas-Hamilton onderzoekt al decennia lang het gedrag van de Afrikaanse olifant. Hij wordt bijna dagelijks geconfronteerd met afgeslachte olifanten door de stijgende vraag naar ivoor.
Bekijk een filmpje over de motivatie en bevlogenheid waar Futere For Nature voor staat; Sir David Attenborough spreekt naar aanleiding van de prijsuitreiking in 2009. (foto boven: screenshot van het filmpje)
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen