ArthEM – De academie & de stad

Foto:

Architectuurcentrum CASA organiseert op dinsdag 8 april een bijeenkomst over de band tussen de academie en de stad, waarin de wederzijdse relatie tussen ArtEZ en Arnhem wordt onderzocht en in beeld gebracht. Doel van de avond is om met diverse gasten tot inzicht en uitvoerbare plannen te komen die academie en Arnhem verder verbinden. Deze avond is must voor iedereen die de aanwezigheid van ArtEZ in Arnhem van groot belang acht!

De aanwezigheid van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten lijkt voor Arnhem vanzelfsprekend. Vanaf 1801 is er kunstonderwijs in de stad en sindsdien is het aantal studierichtingen almaar toegenomen. Momenteel resideren hier de opleidingen Fine Art, Fashion Design, Product Design, Graphic Design, Interaction Design, Jazz & Pop, Theater, Muziektheater, Dans, Bouwkunst, Creative Writing en diverse docenten- en masteropleidingen. Deze veelheid aan opleidingen betekent niet alleen veel voor de kwaliteit van het onderwijs, maar met name ook voor Arnhem als stad. 
Arnhem ontleent een groot deel van zijn dynamiek en zeker zijn status als creatieve stad aan dit instituut, de mensen die er studeren en de oud-studenten die in de stad zijn blijven wonen en werken. Alumni die zijn uitgewaaierd dragen hier ook aan bij: Victor & Rolf, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Marcel Wanders en Mark Manders zijn allen ‘Arnhems’.     
Sinds enkele maanden is er veel commotie binnen ArtEZ (Arnhem) en de stad vanwege de mogelijke verhuizing van enkele afdelingen naar Enschede en Zwolle. Dit zou volgens velen rampzalig zijn voor Arnhem. In de woorden van CASA-voorzitter Berry Kessels: ‘Erger dan de sluiting van de Bijenkorf’.  
Naar aanleiding van al deze beroering wil CASA onderzoeken wat de relatie tussen ArtEZ en Arnhem nu inhoudt en hoe deze band verstevigd kan worden. Hoe gebruiken studenten de stad? Waarom zijn ze verhuist of juist gebleven? Wat missen of misten zij in Arnhem? CASA’s fact checker Steve Swiggers heeft onderzoek gedaan onder studenten en alumni. Enkele oud-studenten zullen ook te gast zijn. Welke aanbevelingen hebben zij voor Arnhem in petto?  
Daarnaast staat de vraag centraal hoe de academie zichtbaarder in de stad zou kunnen worden. Door het programmeren van etalages en leegstaande panden, stedenbouwkundige ingrepen of een routing. Hierover wordt niet alleen gesproken met diverse betrokkenen, maar er zullen ook concrete ideeën gelanceerd worden voor het versterken van de onderlinge band. Doel van de avond is tot uitvoerbare plannen te komen en het draagvlak hiervoor te peilen. 
Met bijdragen van onder andere Charlotte Bik (directie ArtEZ), Roy van Dalm (HAN), Peter Groot (DTO-Transitieteam), Simon Angel (Arnhem Mode Incubator), Sjaak Hullekes (modeontwerper),) Floris Schoonderbeek (productontwerper Weltevree), Ontwerperscollectief Ho!Mulder, Willeke van Ravenhorst (beelden kunstenaar Omstand/EPIX Gallery), Paul de Bruijn (Coehoorn Centraal), Frank Donders (FDP Projectontwikkeling), Frank Pörtzgen (wiegerinck Architecten) en CASA’s fact checker Steve Swiggers.
Datum: dinsdag 8 april 
Aanvang programma: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30
Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177
Entree € 5,- Leden van de CASA-Sociëteit en studenten gratis 
www.casa-arnhem.nl
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen