Burgers’ Zoo wil geen reuze panda cadeau van China

Foto:

Burgers Zoo en Dierenpark Amersfoort zouden geen reuzenpanda’s willen als China er twee aan Nederland cadeau doet. Het land van de draak (en de panda) paait vaak handelspartners op die manier.EditieNL vroeg aan de Nederlandse dierentuinen of ze de kwetsbare reuzenpanda zouden kunnen huisvesten. China stelt strenge eisen aan de verzorging van de panda’s, en geeft ze overigens alleen ‘te huur’ voor 750.000 euro per jaar.

Ja!
Safaripark Beekse Bergen deinst als enige niet terug voor die kosten. “Het is nog speculatief, maar we zouden dat best wel willen.”


‘Niet haalbaar’
Dierenpark Amersfoort haakt wel af wegens het prijskaartje: “Het is een prachtig dier. Maar, als hij echt 1 miljoen kost, dan is het niet haalbaar voor ons.”

Burgers Zoo zegt dat reuzenpanda’s niet passen in het plan en dat de dierentuin niet aan de strenge eisen kan voldoen.

pandachinareuzenpandadierentuinbedreigdediersoorthqfotoa
Foto:ANP

Werkbezoek Rutte
Premier Mark Rutte was vorige week op werkbezoek in China. Daarom verwachten sommige mensen de schenking van de bedreigde diersoort.

Deskundigen achten de kans trouwens laag dat Nederland een of meer panda’s krijgt. “Simpelweg omdat we niet belangrijk genoeg zijn.” Met alleen handelsbetrekkingen komen we er niet, leggen ze uit. “Die hebben ze genoeg met andere landen. We moeten ze bijvoorbeeld technologie bieden.”

Andere landen
In 2011 kreeg Schotland twee reuzenpanda’s, waarmee geprobeerd wordt door te fokken. Dat cadeau volgde op een megadeal voor kennisoverdacht rond olieboringen.

Frankrijk, Australië en Canada kregen de bamboeknagende dieren voor het leveren van uranium voor kernenergie. Ook Oostenrijk, België, Frankrijk en Spanje konden het ‘Middenkoninkrijk’, zoals China zichzelf noemt, verleiden tot een pandacadeau.

Taiwan kreeg in 2008 een pandapaar om het land te verleiden zich weer aan te sluiten bij China. De volksrepubliek China ziet Taiwan als opstandige provincie.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden