Horeca Nederland wil overal dronken kroegtijgers weren

Amsterdam wil geen dronken bezoekers meer in kroegen hebben. Goed plan, vindt Horeca Nederland.Het oplaaiende uitgaansgeweld en gevallen van alcoholvergiftiging in Nederland zorgt voor draconische maatregelen in de horeca. Naast het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, worden uitbaters geacht strenger op te…

Amsterdam wil geen dronken bezoekers meer in kroegen hebben. Goed plan, vindt Horeca Nederland.

Het oplaaiende uitgaansgeweld en gevallen van alcoholvergiftiging in Nederland zorgt voor draconische maatregelen in de horeca. Naast het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, worden uitbaters geacht strenger op te treden tegen alcoholgebruik. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorstander van het beleid dronken bezoekers de tent uit te zetten.

Amsterdam gaat de uit 1964 stammende wet hieromtrent als eerste stad daadwerkelijk uitvoeren, maar ook Rotterdam is bezig met het aanscherpen van het beleid omtrent het uitgaansleven.

Ruim 9000 jongeren die jaarlijks direct vanuit de kroeg op een Eerste Hulppost belanden door een ongeluk of geweld en nog eens 2300 gevallen van alcoholvergiftiging zijn te veel in de ogen van burgemeesters en horecavereniging. ”Het toelaten van dronken gasten is al sinds jaar en dag verboden, net als ’doorschenken’. Het is de taak van de gemeente om te controleren en te handhaven”, zegt Joris Prinssen van KHN. ”Wij zijn dan ook van mening dat er met goed gevoel en met verstand gehandhaafd moet worden. Alleen een integrale aanpak kan bijdragen aan het terugdringen van alcoholmisbruik.”

Claudia Horstink, barmedewerkster in café Del Mondo op de Amsterdamse Nieuwmarkt, is ervan overtuigd dat de kleine, bruine cafés het hardst worden getroffen door de regeling. “Cafébazen van kleine buurtkroegen moeten het hebben van hun vaste gasten die elke week met een borrel en een sigaar aan de bar hangen. Dat er niet meer gerookt mag worden was al een klap voor ze, laat staan als ze hun stamgasten ook nog eens drank moeten weigeren om te voorkomen dat zij dronken worden.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeentes noemt het sluiten van een café een ”paardenmiddel”, maar heeft verder geen waardeoordeel over het plan van Amsterdam.

Ook Rotterdam trekt de touwtjes aan. In de Havenstad wordt veel belang gehecht aan het geen alcohol meer verstrekken aan lieden die duidelijk te veel op hebben en geldt ook de wet dat dronken mensen, of lui die onder invloed verkeren van drugs, niet op terras of in een etablissement mogen worden toegelaten. ”Wij zijn druk bezig ons horecabeleid aan te scherpen”, laat woordvoerder Lennart de Jong weten.

Waar de gemeente Amsterdam voornemens is om direct voor een week de kroeg te sluiten bij aanwezigheid van dronken personen, daar voert Rotterdam een iets vriendelijker beleid. Bij een eerste constatering van een dergelijke overtreding krijgt een ondernemer nog een waarschuwing, een tweede keer wordt tijdelijk de Drank- en Horecawetvergunning ingetrokken en na een derde overtreding kan de uitbater deze voorgoed inleveren, wat vrijwel gelijk staat aan sluiting van het café.

Speciale handhavers zullen er straks op toe moeten zien dat er inderdaad slechts met mate gedronken wordt. Amber van Markestijn van café ’t Hooischip vindt dat de regeling beter alleen kan gelden voor nachtclubs dan voor alle horecaondernemingen. “Een club is over het algemeen groter en drukker dan een kroeg, dat maakt het voor het personeel moeilijker om alles te overzien. Handhavers kunnen daar beter naartoe gestuurd worden dan naar kleine cafés zoals de mijne. Hier kan ik zelf ook wel bepalen of iemand dronken is of niet.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen