Instaptegel bushaltes voor reizigers met beperking

Foto:

ARNHEM – Alle vierhonderd bushaltes in Arnhem krijgen speciale instaptegels, waardoor instappen voor reizigers met een beperking eenvoudiger zal worden.

ARNHEM – Alle vierhonderd bushaltes in Arnhem krijgen speciale instaptegels, waardoor instappen voor reizigers met een beperking eenvoudiger zal worden.

Wanneer reizigers bij de tegels staan en de bus op de goede plaats stopt, komen de deuren precies goed uit. Er komen twee typen instaptegels: De BRENG- en de gehandicaptentegel.

De BRENG-tegel komt aan het begin van het perron te liggen en de gehandicaptentegel komt op 5,7 meter daarvandaan. Als een bus bij de halte aankomt, stopt deze met de voordeuren bij de BRENG-tegel. De achterdeuren komen precies bij de gehandicaptentegel uit. Mensen met een rollator of een rolstoel kunnen vanaf die plek via de elektrische rolstoelplank gemakkelijk de bus in.

Openbaar Vervoer

Vanaf woensdag 6 maart worden de tegels geplaatst. Het duurt ongeveer twee maanden voordat alle bushaltes voorzien zijn. Arnhem heeft er veel aan gedaan om het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk te maken. Veel mensen met een beperking die eerder waren aangewezen op collectief vraagafhankelijk vervoer via de Stadsregiotaxi, kunnen nu gewoon het openbaar vervoer gebruiken. De tegels worden voor 90% betaald door de Stadsregio Arnhem Nijmegen.  

Rolstoelplanken en toegankelijke bushaltes

Sinds december 2012 zijn alle Arnhemse bussen uitgerust met een rolstoelplank en daarmee toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Tussen 2009 en 2012 zijn alle bushaltes in Arnhem opgehoogd en goed toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Ook mensen met een kinderwagen of een boodschappenkarretje hebben hier gemak van.

Ervaringen gebruikers

Voor het aanpassen van de bushaltes is regelmatig overleg geweest met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten. Het platform is geïnteresseerd in ervaringen van gebruikers. Reageren kan via www.apcg.nl of 026 3894488.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen