Weer meer nieuwbouwwoningen in Arnhem

ARNHEM – Het aantal nieuwbouwwoningen in Arnhem is in 2012 fors gestegen ten opzichten van het jaar daarvoor. In het aankomende jaar wordt een daling verwacht.

ARNHEM – Het aantal nieuwbouwwoningen in Arnhem is in 2012 fors gestegen ten opzichten van het jaar daarvoor. In het aankomende jaar wordt een daling verwacht.

In 2012 zijn 670 nieuwbouwwoningen opgeleverd, ruim 170 meer dan in 2011 (500). Het aantal loopt wel terug ten opzichte van de stijging tussen 2010 en 2011. In 2013 worden ruim 600 nieuwe huizen gebouwd. Ongeveer driekwart van de nieuwbouw gebeurt in ipodracht van de Arnhemse woningbouwcorporaties. Wethouder wonen, Gerrie Elfrink, is blij met de stijging van het aantal nieuwbouwwoningen. “Het is goed om te zien dat er nog flink gebouwd wordt in de stad. Dat is immers van groot belang voor de werkgelegenheid in de bouw en in de sectoren die van de bouw afhankelijk zijn.”

Haagse plannen slecht voor bouwsector

In het nieuwe regeringsbeleid staat dat woningbouwcorporaties gezamenlijk jaarlijks 2 miljard euro aan verhuurdersheffing moeten afstaan. Wethouder Elfrink vreest dat deze plannen van het Rijk de stijgende lijn in de nieuwbouw teniet zullen doen: “Arnhem is gezegend met zeer actieve woningbouwcorporaties. Daar moeten we het in deze crisistijd van hebben. Als de plannen voor de verhuurdersheffing doorgaan is dat zeer slecht voor de sector. Corporaties hebben dan immers geen geld meer om nieuwbouw en renovatie te financieren. Dat zou wel eens de genadeklap kunnen zijn waardoor de nieuwbouw na 2013 totaal inzakt.” Ruim de helft van de woningen in aanbouw voor dit jaar zijn sociale huurwoningen. “Dat is goed nieuws”, aldus wethouder Elfrink, “daar is namelijk veel behoefte aan”. Verder bestaat ruim 15% uit dure huurwoningen en de rest is koop.

Minder koopwoningen verkocht

In 2011 en 2012 werden in Arnhem ruim 150 nieuwe koopwoningen verkocht, in 2010 waren dat er ruim 200 meer. Een ander gevolg van de dalende verkopen is dat er een stuwmeer ontstaat van plannen waarvan de start bouw wordt uitgesteld. In dit stuwmeer zitten ca. 600 woningen, 500 koop en 100 duurdere huur. Van de 670 opgeleverde woningen kwamen er bijna 300 tot stand met steun van stimuleringsmaatregelen zoals kopersubsidie en starterslening.

Protest

De heffing die de regering aan de corporaties oplegt gaat ten koste van de financieringsruimte die corporaties hebben gereserveerd voor nieuwbouw. Ook investeringen in onderhoud en renovatie zullen er onder lijden. Protesten tegen dit regeringsbeleid zijn al gaande: zo organiseert de Woonbond op 26 januari de manifestatie Huuralarm. Woningcorporatie Vivare roept haar huurders via www.laatuhoren.nl op om hun stem te laten horen in Den Haag. Wethouder Elfrink: “Goed dat Vivare dit doet. Het zijn immers de huurders die de gevolgen direct in hun portemonnee voelen. Een huurverhoging van vier tot negen procent is aanzienlijk en komt hard aan.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen