Carion is failliet

Foto:

ARNHEM – Gisteren heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken van de gehele organisatie Carion, dus zowel kinderopvang Kinderij als de welzijnsstichting. De gemeente gaat de komende periode met de reeds aangewezen curator en Carion in gesprek over de gevolgen van deze situatie op maatschappelijk en financieel vlak. De eerste prioriteit ligt bij het waarborgen van de belangrijkste welzijnsactiviteiten voor kwetsbare doelgroepen. Rheden roept daarnaast inwoners op om waar het mogelijk is bij te springen om activiteiten doorgang te laten vinden.

ARNHEM – Gisteren heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken van de gehele organisatie Carion, dus zowel kinderopvang Kinderij als de welzijnsstichting.
De gemeente gaat de komende periode met de reeds aangewezen curator en Carion in gesprek over de gevolgen van deze situatie op maatschappelijk en financieel vlak. De eerste prioriteit ligt bij het waarborgen van de belangrijkste welzijnsactiviteiten voor kwetsbare doelgroepen. Rheden roept daarnaast inwoners op om waar het mogelijk is bij te springen om activiteiten doorgang te laten vinden.

Het faillissement van de welzijnsinstelling kan grote negatieve gevolgen hebben voor veel inwoners van de gemeente Rheden, maar ook voor het betrokken personeel en de meer dan 700 vrijwilligers. Ook ActiveringsCentrum de Magneet valt onder Carion, lees meer hierover via http://rheden.nieuws.nl/104698.  

De gemeente Rheden maakt zich dan ook grote zorgen. Carion is een zelfstandige organisatie met een eigen financieel beleid. Door ontwikkelingen in de kinderopvang is De Kinderij in de problemen geraakt. De gemeente is hierin geen partij meer sinds de privatisering van de kinderopvang in 2005. Maar: met de problemen in de kinderopvang worden ook de welzijnsactiviteiten getroffen, omdat de Kinderij en de welzijnsstichting organisatorisch één geheel vormen.

Oproep aan inwoners: draag een steentje bij
Wethouder Tjebbe Vugts van Maatschappelijke zaken benadrukt dat de aandacht als eerste uitgaat naar kwetsbare doelgroepen: ‘We zitten in een zeer zorgelijke situatie. De eerste prioriteit ligt nu bij het waarborgen van de belangrijkste welzijnsactiviteiten voor kwetsbare doelgroepen. Het gaat dan o.a. om de crisisdienst (buiten kantoortijden) van het Maatschappelijk Werk en de huisvesting van het consultatiebureau in Velp. In tweede instantie kijken we hoe het overige aanbod kan worden gegarandeerd en voortgezet. We doen ook de nadrukkelijke oproep aan inwoners om daar waar zij zelf mogelijkheden zien bij te dragen aan maatschappelijke activiteiten deze bijdrage te leveren. De gemeente wil daarin graag ondersteunen’

Rheden nauw betrokken bij Carion
De gemeente heeft in het verleden borgstellingen afgegeven voor leningen van de bank aan Carion. Een deel daarvan is al afgelost. Er staat echter nog voor een bedrag van €1,8 miljoen aan leningen uit waar de gemeente garant voor staat. De borgstellingen waren onder andere bedoeld voor het realiseren van huisvesting en kinderopvang.
Rheden is in vergelijking met andere gemeenten ook de grootste afnemer van welzijnsdiensten bij Carion. De gemeente gaat de komende periode in gesprek met de curator. Onderwerp van deze gesprekken is o.a. de voortzetting van welzijnsdiensten en de financiële afwikkeling van de situatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen