Avondlezing over kleurrijke eeuw Burgers’ Zoo

Foto:

ARNHEM – Op 30 maart 2013 bestaat Burgers’ Zoo precies 100 jaar. Deze verjaardag wordt het hele jaar gevierd met activiteiten en evenementen. Woensdag 16 januari wordt een avondlezing over 100 jaar kleurrijke dierentuingeschiedenis georganiseerd.

ARNHEM – Op 30 maart 2013 bestaat Burgers’ Zoo precies 100 jaar. Deze verjaardag wordt het hele jaar gevierd met activiteiten en evenementen. Woensdag 16 januari wordt een avondlezing over 100 jaar kleurrijke dierentuingeschiedenis georganiseerd.

Mevrouw Johanna van Nieuwstadt – van Hooff is de zus van Jan en Antoon van Hooff en groeide net als haar broers letterlijk op in Burgers’ Zoo. Zij neemt woensdag 16 januari om 19.30 uur belangstellende gasten mee in een kleurrijk verhaal over de bijzondere (familie)geschiedenis van Burgers’ Zoo. Haar verhaal bestaat onder andere uit bijzondere dagboekfragmenten, persoonlijke herinneringen en officiële gebeurtenissen uit de geschiedenis van één van de grootste dierentuinen van Nederland.

De parkgeschiedenis in vogelvlucht

Burgers’ Zoo kent een avontuurlijke geschiedenis die begint in 1913 in ’s Heerenberg, waar oprichter en eigenaar Johan Burgers zijn uit de hand gelopen privé dierenverzameling op 30 maart van dat jaar voor het eerst openstelt voor het publiek. In 1923 verhuist Burgers met zijn dierenpark naar Arnhem, waar hij zich vestigt naast het Nederlands Openluchtmuseum ten noorden van de stad. De oorlogsjaren en met name de Slag om Arnhem in 1944 vormen de zwaarste periode in de geschiedenis van het park, waardoor de wederopbouw van het grotendeels verwoeste dierenpark na de bevrijding jarenlang heeft geduurd.

foto: Archief Burgers’ Zoo, Leeuw op auto 1968; klik op foto voor groter formaat

De opening van het Leeuwenpark (1968), het Safaripark (1969), de chimpanseekolonie (1971), Burgers’ Bush (1988), Burgers’ Desert (1994) en Burgers’ Ocean (2000) vormen niet zelden regelrechte revoluties in de internationale dierentuinwereld. Burgers’ Zoo blijft zich echter steeds verder ontwikkelen en heeft het afgelopen decennium onder andere het Safari Meeting Centre (2007), Burgers’ Rimba (2008) en Burgers’ Kids Jungle (2012) gerealiseerd.

Reserveringen voor lezingen

Abonnementhouders kunnen lezingen gratis bezoeken, terwijl overige geïnteresseerden vanaf 19.00 uur € 2,50 per persoon betalen. Zowel abonnementhouders als overige geïnteresseerden dienen zich voor elke lezing vooraf aan te melden: per e-mail via [email protected] of telefonisch via 026 – 445 03 73.

De reserveringen vooraf zijn noodzakelijk in verband met de beschikbare zaalcapaciteit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen