Gerestaureerde Bacchante onthuld op Velperplein

Arnhem –  Sinterklaas heeft Arnhem een heel mooi cadeau gegeven. Hij onthulde woensdagmiddag, samen met wethouder Margreet van Gastel, het gerestaureerde beeld “Bacchante” op het Velperplein in het parkje tegenover Musis Sacrum.

Arnhem –  Sinterklaas heeft Arnhem een heel mooi cadeau gegeven. Hij onthulde woensdagmiddag, samen met wethouder Margreet van Gastel, het gerestaureerde beeld “Bacchante” op het Velperplein in het parkje tegenover Musis Sacrum.


Eén van de acht

De ‘Bacchante’ (dronken vrouw) is één van de acht beelden die nu bijna 300 jaar geleden door de bekende Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren zijn gemaakt voor de buitenplaats Boom en Bosch te Breukelen, aan de Vecht. Theodorus Boendermaker, eigenaar van de buitenplaats, liet in 1712-13 de tuinen verfraaien en daarbij deze acht levensgrote beelden plaatsen. Het betrof beelden van Neptunus, Venus, Jupiter, Juno, Pluto, Proserpina, een Faun (Bacchus) en een Bacchante.

In 1847 zijn de beelden geveild en gekocht door mevrouw Bartholomée Hermina Brand tot Cabauw, gehuwd met François Gijsbert Staatskin, baron van den Brakell tot den Brakell, eigenaar van het kasteel Vredestein bij Ravenswaay. In 1849 zijn de beelden in de tuin van Vredestein geplaatst. In 1856 werd dit kasteel afgebroken en vestigde de baron zich aan de Velperbinnensingel in Arnhem. In 1859 schonk hij de beelden aan de stad op voorwaarde dat de beelden zo werden geplaatst dat hij ze vanuit zijn woning kon zien. Het resultaat was dat de beelden werden geplaatst in de nieuw aangelegde plantsoenen op de singels, min of meer tegenover zijn huis.

Oorlogsgeweld

Door het oorlogsgeweld tijdens de slag om Arnhem in november 1944 zijn de beelden van Jupiter en Bacchus vernietigd en de andere zes zwaar beschadigd. Alle beelden zijn inmiddels gerestaureerd en na een kort uitstapje in Park Zypendaal weer op de singels teruggekeerd. Vier van de zes beelden staan nu verspreid in het groen op de singels, altijd zo geplaatst dat ze visueel met elkaar in contact staan.

Restaurateur Ton Mooy

De Bacchante is nu herplaatst op het Velperplein. Juno zal naar verwachting begin 2013 worden herplaatst op een nog te bepalen locatie voor de hoofdingang van het Musis Sacrum. Bacchante is door Ton Mooy op basis van een foto uit ongeveer 1890 weer hersteld. Dat dit zo goed is gelukt zegt veel over het vakmanschap van deze restaurateur, die tot de bekendste van Nederland wordt gerekend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen