Straatmadeliefjes, column door Ben Ratelband

Foto:

Arnhem – Een jaar of 10 geleden kwam ik regelmatig in Amsterdam. Amsterdam stond bekend om zijn zwerversprobleem. Hierover verbaasde ik me steeds weer, want in de Arnhemse binnenstad had je immers veel meer last van vervelende zwervers en bedelaars; dat was erg vervelend…!Inmiddels heeft de gemeente het probleem al geruime tijd onder controle, en de traditionele bedelaar is uit het straatbeeld verdwenen.

Arnhem – Een jaar of 10 geleden kwam ik regelmatig in Amsterdam. Amsterdam stond bekend om zijn zwerversprobleem. Hierover verbaasde ik me steeds weer, want in de Arnhemse binnenstad had je immers veel meer last van vervelende zwervers en bedelaars; dat was erg vervelend…!
Inmiddels heeft de gemeente het probleem al geruime tijd onder controle, en de traditionele bedelaar is uit het straatbeeld verdwenen.

We hebben nog even een fase gehad met de Daklozenkrant, maar toen waren de zwervers al minder opdringerig dan daarvoor.

Een nieuwmodische tak van sport om winkelende mensen lastig te vallen is echter ontstaan; beoefenaars zijn Roemeense (?) ‘muzikanten’ en hun ‘dakloze’ ‘vrouwen’. Soms doen kinderen ook mee. Deze completeren het beeld van de bepaald armlastige familie.

De muzikanten laten geluiden uit hun instrumenten komen die André Rieu zou bestempelen als ‘onmogelijk’. Als je al de neiging hebt om een jengelend kind een tik te geven, dan zou je dit soort ‘muzikanten’ meteen neer willen slaan. De ‘vrouwen’ verkopen daklozenkrantjes. Onlangs was ik getuige van een verkooppoging aan twee dames, type ‘Oosterbeek’. Dame 1: “jij bent helemaal niet dakloos”, waarop dame 2 toevoegde: “en ik ook niet, hahaha…”

De politie kan moeilijk tegen deze activiteiten optreden, omdat er formeel geen sprake is van bedelen.

Er is echter nog een groep die de stad minder gezellig maakt. Toen de Burger King nog bestond was dat een drukbezette hangplek. Deze heeft zich nu verplaatst naar Kentucky Fried Chicken. Blijkbaar zijn het kipliefhebbers. Misschien ook wel dierenliefhebbers in algemene zin, want ze hebben ook vaak hondjes bij zich; van die leuke Pitbulls. Veel mensen vinden het ongemakkelijk om langs deze groep te lopen. Ze maken lawaai, doen onderling stoer en jutten de hondjes op; een vervelende setting….

Het is gelukkig weer koud geworden. Dit lost een gedeelte van de problemen op.

Ondanks de gewatteerde jassen en grote capuchons blijven de dierenliefhebbers liever thuis als het koud is. De ‘muzikanten’ en hun ‘vrouwen’ trekken zich van de kou niets aan; kou zijn ze gewend in het Oostblok. Vooral de ‘vrouwen’ overigens zijn zelfs in de zomer gekleed op ernstige vorst. De lagen ‘kleding’ zijn uiteraard ook handig tegen potentiële aanranders (perverselingen).

Uiteraard kan je niet iedereen over één kam scheren: Op de hoek Jansstraat/Jansplaats zit vaak een vriendelijke goedlachse Oost-Europeaan die door weer en wind wel aardige muziek maakt. Ik zou een oproep willen doen bij hem de komende weken iets in de pet te gooien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen