Tekort aanzienlijk teruggebracht

Arnhem, 2 november – De financiële haalbaarheid van het kunstencluster Rijnboog, het gebouw waarin het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, de Schouwburg en Focus Filmtheater komen, is een stap dichterbij gekomen. Nader onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat door enkele ingrepen het resterende tekort van € 2,18 miljoen per jaar teruggebracht kan worden tot € 0,36 mio per jaar.

Verantwoordelijk wethouder Michiel van Wessem: “Dat het is gelukt om het tekort binnen een paar maanden aanzienlijk terug te brengen stemt hoopvol. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het lukt om ook het resterende tekort nog te kunnen dichten en in 2014 te kunnen beginnen met de bouw van het kunstencluster. Het kunstencluster is een uniek concept waarbij we mikken op bijzondere samenwerkingsvormen tussen schouwburg, filmzaal en museum. Een uitdagend en innovatief concept dat bovendien de positie van Arnhem als culturele hoofdstad van het Oosten nog verder zal versterken.”

Ingrepen

Door slimmer om te springen met de beschikbare ruimte in het gebouw kan er worden bespaard op de kosten. Verder kan er worden bespaard op de projectkosten en de totale bouwkosten, zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Ook de onderhoudskosten vallen volgens de berekeningen lager uit. Hoewel het tekort met deze ingrepen wordt teruggebracht, is het financiële gat nog niet helemaal gedicht. Het college stelt voor om toch door te gaan met de ontwikkeling van het kunstencluster. Voor het resterende tekort van € 0,36 mio worden nog oplossingen gezocht. Voorstellen hiervoor worden gedaan in de Meerjaren Programmabegroting 2013-2016. Daarbij wordt gedacht aan een drietal maatregelen: een kleiner gebouw, het eerder verhogen (indexeren) van de huurbijdragen van de toekomstige bewoners (nu is deze verhoging gepland vijf jaar na oplevering van het gebouw) en het vrijmaken van meer geld.

Nieuwe werkwijze
Begin 2011 werd een eerste tussenstand opgemaakt van de financiële haalbaarheid van het project Cultuur in Rijnboog. Een project dat zorgt voor nieuwe en moderne huisvesting van verschillende Arnhemse culturele instellingen in twee nieuwe gebouwen: een kennis- en een kunstencluster. Destijds bleek dat het kenniscluster binnen het budget kan worden verwezenlijkt. Dit kenniscluster van onder andere de bibliotheek, Kunstbedrijf Arnhem en Historisch Museum Arnhem gaat aan de Nieuwe Oeverstraat gebouwd worden. De financiering van het kunstencluster was begin dit jaar nog niet rond: er was toen een verwacht tekort van € 2,18 miljoen per jaar. Dat tekort wordt veroorzaakt doordat de gemeente een nieuwe werkwijze hanteert bij het berekenen van kosten voor het ontwikkelen van een gebouw. Daarbij worden alle kosten van het gebouw voor 40 jaar meegenomen: ook die van het groot onderhoud en noodzakelijke vervangingen en vernieuwingen in die 40 jaar. De planning is dat de bouw van het kunstencluster in Rijnboog begint in 2014 en in 2016 wordt opgeleverd.

 


 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen