Bladafval, snoeihout en ander zogenaamd tuinafval speelt een cruciale rol bij het behoud van de biodiversiteit. Het is een belangrijke plaats waar dieren voedsel vinden, een schuilplek hebben en zich voort kunnen planten.
Dus laat de bladblazer een keer in de kast liggen.
Veel mensen gaan in de herfst aan de slag om de tuin winterklaar te maken. Daarbij wordt vaak rigoureus opgeruimd. Bladeren, takken, dode bloemen en planten, zelfs de zaden worden weggegooid. Hop, de groenbak in. Daardoor hebben veel dieren het moeilijker dan nodig. Help ze deze winter te overleven en laat jouw tuin zo wild mogelijk.
Wat vervelend, al dat bruine blad, die dode bloemen en die rommel in de hoek! Ga dit jaar eens niet zo hard aan de slag om de tuin helemaal opgeruimd te krijgen. Maar creëer hoopjes met bladeren in border, maak een berg van de gesnoeide takken in een verloren hoek van de tuin. Zo ziet de tuin er niet al te rommelig uit en verschillende diersoorten profiteren ervan. Maak vooral geen gebruik van een bladblazer, deze vervuild en haalt alles weg waardoor insecten doodgaan. Neem liever een hark en verplaats de blaadjes onder de planten of bomen. Dit biedt extra tegen de kou in de winter.
Bladerhopen bieden een hele belangrijke overlevingskans voor de dierenwereld. Vooral kleine beestjes zijn erbij gebaat. Wormen, insecten en spinnen vinden beschutting en voedsel in deze beschutte omgeving. Daarnaast vormen ze een grote voedselbron voor dieren zoals vogels en egels. Bovendien vormen de bladeren een goede compost voor jouw tuin. Jouw bloemen en planten zijn er dus ook bij gebaat.
Vogels eten niet alleen spinnen, wormen en insecten; ze eten ook zaden en bessen in de winter. Als je de uitgebloeide bloemen laat staan, dan kunnen deze zich ook vormen. Een van de bekendste struik is de hondsroos die in de winter prachtige foto’s oplevert, als de rozebottels bedekt zijn met rijp.
De regering van Vlaanderen verbiedt om motorische bladblazers te gebruiken en staat alleen elektrische apparaten toe. De Duitse overheid laat het gebruik van de bladblazer alleen nog toe, wanneer het niet anders kan. De Belgische bioloog Dirk Draulans noemt de bladblazer niet alleen hinderlijk, schadelijk en onzinnig. Bladblazers met tweetaktmotoren lijken meer te vervuilen dan wagens.
Dus doe jezelf, jouw tuin en de natuur een plezier en ruim niet teveel op in de tuin. Laat de tuin met rust tot april of mei. Dan kan er weer een nieuwe kringloop ontstaan. Zo help je de dieren goed de winter door.