Activisten van Extinction Rebellion gaven op zondag 10 november gratis tweedehands kleding weg aan het winkelende publiek in Arnhem.
De activisten houden verschillende fast fashion-winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en mensenrechten. Met deze actie brengen ze dat op een publieksvriendelijke manier onder de aandacht.
Fast-fashion industrie
De Arnhemse activisten stonden met een kledingrek vol gratis tweedehands kleding in het centrum van Arnhem. Aan de kleding die werd weggegeven, hingen felgekleurde labels. Daarop stond informatie over hoe de fastfashion industrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl werknemers als vuil behandeld worden. De vraag die Guerrilla Fashion stelt, is: "Zou het niet mooi zijn als kledingwinkels een plek waren waar tweedehandskleding een nieuw leven kan vinden?"
Ook brachten de Arnhemse activisten zondagmiddag een bezoek aan een paar fast-fashion winkels in de binnenstad. Daar verstopten ze kaartjes in kledingstukken, met informatie over de vervuilende fast-fashion industrie.
'Verander, of verdwijn'
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie, en meer dan de uitstoot van de scheepvaart en luchtvaart samen. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Daarbovenop is de retailsector één van de slechtst betalende werkgevers van Nederland, waardoor XR Arnhem deze winkel(s) niet in deze tijd, en niet in deze stad vindt passen. De boodschap is dus: verander, of verdwijn. Het artikel gaat verder onder de foto.
Eisen
Op de website van XR Guerrilla Fashion staat uitgebreid uitgelegd wat er van de modebedrijven verwacht wordt, onderverdeeld in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid.
2. Stop de overproductie.
3. Behandel werknemers eerlijk.
4. Promoot duurzame alternatieven.
Daarin wordt onder andere geëist dat fast-fashion bedrijven geen reclame meer maken, maar ook dat de lobby voor het laag houden van het minimumloon gestaakt wordt.
Eerdere acties
Twee weken geleden werden er vergelijkbare acties gehouden door heel Nederland, tijdens een internationaal actieweekend. Meer dan honderd winkels, in twintig steden in vijf landen werden bezocht door activisten van onder andere Extinction Rebellion, Fashion Rebellion, KlimatreffPunkt en Fridays for Future.
Ook in Arnhem is al eerder actie gevoerd tegen de fast-fashion industrie. In mei hingen Arnhemse activisten gratis tweedehands kleren op in de kledingrekken van onder anderen de New Yorker, H en M, Zara en Primark.
Wat is Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion (XR) is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden en bedrijven – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komend tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds de oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. XR brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar.