Rijn bereikt hoogste waterstand in weekeinde

Foto: Waterschap Rivierenland

De Rijn bij Lobith bereikt dit weekeinde voorlopig de hoogste stand. Rijkswaterstaat denkt dat de rivier zaterdagavond op 14,45 meter boven NAP komt te staan.

Waterschap Rivierenland verwacht de piek zondagmorgen en denkt dat die nog iets hoger dan 14,45 meter boven NAP uitvalt.

Veel kijkers

De hoge waterstand in de grote rivieren houdt een paar dagen aan. Later volgende week kan er opnieuw een hoogwatergolf uit Zuid-Duitsland komen, aldus de waterbeheerders.
Het hoge water trekt veel kijkers, zoals op de Waalkade in Nijmegen. Daar kalfde zaterdagmorgen een klein deel van de oever voor de kade af door de druk van het rivierwater. De kade is licht verzakt. De gemeente heeft zandzakken geplaatst en het verzakte deel van de kade met extra hekken afgesloten. Vrijdag sloot Nijmegen de Waalkade al af voor verkeer, omdat het er te druk werd.

Waarschuwing: auto’s niet in de berm

Het hoogwater levert indrukwekkende beelden op van de volle uiterwaarden en de dijken, waarachter we wonen en werken. Zondag komt er sneeuw. Dat betekent extra gladheid op de dijken, een extra reden om een bezoek aan de dijk te beperken. Waterschappen roepen op om auto’s niet in de bermen van dijken te parkeren. Daardoor beschadigt het gras, waardoor de dijk schade oploopt. Als het zoals verwacht hard gaat vriezen en sneeuwen zijn de dijken bovendien erg glad, zo waarschuwen de schappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen