IVN Natuurgids op de Veluwezoom worden?

Foto: IVN

In januari 2021 starten beide afdelingen IVN (Oost-Veluwezoom en Arnhem) samen de Natuur Gidsen Opleiding (NGO). Dit is een landelijk erkende opleiding tot IVN-natuurgids.

De opleiding start in januari 2021. Maar in verband met de organisatie van informatieavonden en intakegesprekken moeten belangstellenden zich nu al opgeven.

Ervaring van een oud leerling

De cursus is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in de prachtige natuur rondom de Veluwezoom (Arnhem, Velp, Rheden en Dieren) en daar als IVN-gids aan de slag willen gaan. Marieke, een oud leerling en nu IVN-gids vertelt over deze cursus. Zij volgde de opleiding een paar jaar geleden en is tegenwoordig natuurgids bij IVN Oost-Veluwezoom: “Het is mooi om tijdens een IVN wandeling mensen mee te nemen naar een bekend gebied en ze toch te verrassen door ze iets nieuws te laten zien. Dat hoeft niet perse een edelhert te zijn. Met de vondst van kleine dingen zoals een goudkever of een bepaalde plant kun je jouw publiek ook een mooi natuurmoment meegeven.”

Vooral beter leren kijkenNatuurgids

Marieke is enthousiast over de natuurgidsenopleiding waar de deelnemers voldoende vaardigheden opdoen om natuuractiviteiten te begeleiden en te organiseren. Zij vertelt: “Ik wilde graag meer weten over de natuur in mijn eigen omgeving. Daarnaast sprak de geschiedenis van ons gebied en de cultuurhistorie me erg aan. Nooit geweten dat het ommetje wat ik regelmatig loop, deels over een oud schapenpad gaat en langs de plek van een verdwenen schaapskooi. Naast alle kennis die we opdeden heb ik vooral beter leren kijken. Waar ik voorheen een berm met bloemetjes zag, zie ik nu een berm met bijvoorbeeld vijf soorten bloeiende planten. Door goed te leren kijken, zie je steeds meer nuances in dingen. Je leert ook waar je moet zoeken. Neem bijvoorbeeld een hagedis, op welk soort plekken verstopt die zich overdag?”

Serieuze opleiding, maar niet te zwaar

Natuurgidsen vinden het leuk om andere mensen enthousiast te maken voor de natuur en het landschap in hun eigen omgeving. Marieke: “De opleiding is een serieuze studie, zonder dat het heel zwaar is. Vooral de combinatie tussen theorie en praktijk is heel leuk. Verder hebben we ook veel plezier beleefd. Ik heb er vrienden aan over gehouden, met dezelfde belangstelling. Naast wandelingen met volwassenen, begeleid ik ook groepjes schoolkinderen. Die zijn altijd super enthousiast.”Natuurgids

Praktisch

De cursus duurt van januari 2021 tot juli 2022. Deelnemers moeten rekenen op een belasting van vier tot zes uur per week. Die worden besteed aan zo’n 25 theorielessen en 25 excursies (op zaterdagochtend).
Daarnaast zijn er diverse vaste opdrachten in de loop van de tijd, zowel individueel als binnen de eigen kleine (mentor-)groep.
De kosten van de volledige opleiding bedragen € 300,-. Opgeven kan via de website.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden