Vervolg prijswinnend project koraalrifherstel van start

26 feb 2024, 10:00 Natuur&gezondheid
hvhldiadema
hvhl.diadema-kweek

In de spannende strijd voor herstel van Caribische koraalriffen is het Diadema II-project officieel van start gegaan. Door de populaties van zee-egels op deze koraalriffen via kweek te vergroten helpt het project deze belangrijke ecosystemen te herstellen.

Dit vierjarige project, geleid door onderzoeker Alwin Hylkema van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), is de volgende grote stap in de strijd om de delicate balans van deze onderwaterwerelden te herstellen.

Algengroei aanpakken

De Caribische koraalriffen staan onder druk door een overwoekering van algen, die de groei van jonge koralen belemmeren en het ecologische evenwicht verstoren. Projectleider Alwin Hylkema legt uit: "Na een massale sterfte van Diadema-zee-egels, onze natuurlijke algeneters, zien we een urgente noodzaak om in te grijpen. Zonder deze zee-egels kunnen de riffen niet herstellen zoals de natuur het bedoeld heeft."

Voortbouwend op succes

Dit nieuwe project is een vervolg op het prijswinnende Diadema I-project, dat in 2023 de prestigieuze RAAK-award won voor zijn baanbrekende benadering van koraalrifherstel. "We zijn klaar om de schaal te vergroten en onze succesvolle methoden uit te breiden naar meer locaties, om zo een significante impact te maken op het herstel van de riffen," zegt Hylkema.

Innovatie en Samenwerking

Diadema II richt zich op het overwinnen van de grootste uitdagingen in zee-egel herstel, waaronder het kweken van zee-egels op grotere schaal en het uitbreiden van de optimale locaties voor hun uitzet. Het project brengt een indrukwekkend consortium van experts samen, waaronder de Wageningen University, Wageningen Marine Research, en diverse lokale en internationale partners, allen verenigd in hun missie om de Caribische koraalriffen te redden.

Een Lichtpunt voor de Toekomst

"Met de toenemende bedreigingen zoals klimaatverandering en koraalziekten is het essentieel dat we onze inspanningen verdubbelen," voegt Hylkema toe. "Door de natuurlijke balans te herstellen, hopen we de veerkracht van deze ecosystemen tegen toekomstige verstoringen te vergroten."

Samenwerkingsverband

hvhlnl
veldonderzoek doen bij hvhl

Het RAAK-PRO Diadema II-project is een samenwerkingsproject van mariene wetenschappers en natuurbeschermers van Hogeschool Van Hall Larenstein (penvoerder), Marine Animal Ecology van de Wageningen University, Wageningen Marine Research, St. Eustatius National Parks, Saba Conservation Foundation, Reef Renewal Bonaire, Nature Foundation St. Maarten, University of Florida en het Institute for Socio-Ecological Research in Puerto Rico. Het onderzoek wordt gefinancierd door regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en streeft er naar om methodes te ontwikkelen die in de hele Caribische regio bruikbaar zijn.

Over Hogeschool Van Hall Larenstein

  • Als je aan een betere wereld wilt bouwen en daar je beroep van wilt maken, is Hogeschool van Hall Larenstein de aangewezen plek. De meest directe verbinding tussen onderwijs en de wereldwijde transitie die op dit moment plaatsvindt op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Hier leer je de veranderingen vorm te geven waar de wereld om vraagt, maar ook hoe je je deskundigheid vertaalt naar een toekomstige carrière.
  • Ze doen onderzoek op het gebied van circulaire landbouw, water, gezonde voeding en biodiversiteit. Dat doen ze samen met studenten, onderzoekers, docenten en partners uit het werkveld. Zo dicht bij het vuur zijn ze in staat de professionals te creëren die tegelijkertijd vernieuwers zijn. Een rol waarin zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de toekomst die we met zijn allen voor ogen hebben.
  • Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht praktijkgericht onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl .